Чому в Україні дорожче жити?

Чому в Україні дорожче жити?

Де жити солодше?

По товарах тривалого користування набагато простіше прослідкувати розкид цін і визначити середній рівень по країнах. Це, до речі, вже зробило європейське державне агентство “Євростат”. Економісти з’ясували, де в Старому Світі жити дешевше. За основу вони узяли середню ціну якого-небудь товару по всіх 27 країнам ЄС. З’ясувалося, що найдорожче життя в Норвегії. Не позаздриш і жителям Данії - холодильники, пральні машини, автомобілі, громадський транспорт коштують на батьківщині Андерсена більше, ніж в будь-якій іншій європейській країні. А ось найнижчі ціни - в Болгарії, де розкошуючи можна жити на 300 євро в місяць. Цікаво, що якщо додати в розрахунки “Євростата” ціни українських магазинів, то по дорожнечі наша країна опиниться на одному рівні з Великобританією. Причому за одяг і товари ширвжитку у нас просять більше, ніж в Лондоні, а нові автомобілі коштують приблизно стільки ж. Якщо ж порівнювати Україну по цінах з Румунією, Литвою, Польщею, Словаччиною, Чехією, Угорщиною, то ми платимо просто божевільні гроші буквально за все! Проаналізувавши вартість однакових товарів у великих Інтернет-магазинах декількох країн, аналітики виявили, що в Україні шалено дорого все, окрім нових автомобілів. Зараз ціни на машини не високі, тому що дилери розпродають автомобілі, куплені ще за старим курсом, - пояснюють економісти. - Хоча українські авто повинні коштувати дешевше іноземних. Вони ж конкурують лише завдяки високим митним зборам. У нас витрати на виробництво нижчі. Метали у всьому світі коштують однаково, електроенергія у нас і на Заході теж приблизно однаково коштує, проте зарплата робочого в Німеччині - 4000 євро, а у нас вона від сили 2,5-3 тисячі гривень. До речі, чинник зарплат автоматично робить Україну однією з найдорожчих для життя країн світу. Адже по цінах ми йдемо врівні з багатьма розвиненими країнами світу, а ось по зарплатах відстаємо в 5-10 разів.

У кого долар правильніший?

Найнижчі ціни в перерахунку на гривню - в Північній Америці. Таке відчуття, що в США долар якийсь інший. Електроніка, побутова техніка, одяг, взуття, парфуми - все це в Америці можна купити набагато дешевше, ніж в Україні, не дивлячись на курс “зеленого”, що постійно росте. А ось в Норвегії і Данії, навпаки, ціни - найвищі в Європі. Чому? По-перше, культура споживання. Американці звикли купувати багато різних нових речей. При цьому торгових мереж у них дуже багато, і вони реально конкурують з гаманцями жителів Нью-Йорка, Чікаго або Далласа. По-друге, Америка не виготовляє товари ширвжитку - всі потужності винесені до Китаю і Південно-східної Азії. Уряд США примудрюється жити в борг, занижувати курс долара і забезпечувати своїм виробникам справді райські умови для торгівлі. Найобразливіше ще те, що і в США, і в Європі ціни у зв’язку з кризою хоч помалу, але знижуються. У нас же вони, навпаки, ростуть. І, як передбачають економісти, будуть рости далі - дуже багато в нашій економіці структурних перекосів. Отже, якщо намітили покупки - краще робити їх прямо зараз.

Кращий шопінг - в Лондоні, а гірший - в Празі

Найнижчі ціни на одяг, за даними «Євростата», у Великобританії. Отже, можна сумістити туристичну або ділову поїздку до Лондона з шопінгом. Непогано одягнутися можна в Чорногорії: кілька разів в тиждень паром привозить модний одяг в курортне місто Бар з італійського Барі. Ціни навіть нижче, ніж в роздрібних магазинах Італії. А ось у Франції одягнутися коштує приблизно стільки ж, скільки в Києві. Гірші країни для шопінгу - Чехія, Данія, Фінляндія, Норвегія. Там, за даними «Євростата», найдорожчий одяг. Навіть дорожче, ніж у нас.

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад