Офіс, телефон, рицепшн... Частина друга

Офіс, телефон, рицепшн... Частина друга

Сірий кардинал

Такий співробітник є на будь-якому підприємстві: чи то міні-пекарня, що спеціалізується тільки на круасанах і виключно з курагою, чи гігантський медіа-холдинг, що впливає на свідомість половини громадян країни. В більшості випадків це секретар. Причому, неістотно, як офіційно звучить посада, головне — ступінь його впливу на рішення боса.

Ідеальний альянс

Це не такий парадокс як «щасливий шлюб», а цілком реальна ситуація. Підраховано, що хороший секретар може підвищити продуктивність праці свого керівника майже удвічі. Природно, міцний тандем утворюється не за місяць і навіть не за рік. Проте гармонія встановлюється лише при повній довірі і взаємоповазі сторін. Причому, на цій посаді не треба буде доводити своїх заслуг перед Вітчизною — їх (так само, як і їх відсутність) видно неозброєним директорським оком. Звичайно, тут багато що залежить від вашої бездоганності. Але є вирішальний чинник.

«Біг бос»

Ви вважаєте, що тільки вас вибирають? Ні! Ви віддаєте перевагу тому чи іншому працедавцеві так само, як і він вам. Це одне з основних прав і свобод, затверджених не конституцією, а життям. Поточна ситуація на ринку вакансій підтверджує: претенденти на вищеописану посаду такі ж перебірливі, як і працедавці. У справжнього секретаря, як і у наслідного дворецького, неодмінно повинно бути почуття власної гідності. Тому, якщо потенційний шеф вам не припав до смаку, видався безрозсудним, зарозумілим або якимсь ще, — не варто писати заяву про прийом на роботу! Боса треба вибирати так само прискіпливо, як і чоловіка. Самі підрахуйте, скільки часу ви проведете пліч-о-пліч і скільки пудів солі з'їсте за роки плідної співпраці. І так само, як буває хороше і погане подружжя, зустрічаються погані і чудові начальники. Відносини або складаються, або ні. І це стане зрозумілим вже протягом місяця — якраз такий випробувальний термін у претендента на посаду секретаря.

Якнайширший діапазон...

...Як вакансій і можливостей, так і зарплат. Вікова планка, щоправда, короткувата — 18-35 років. Новачок без досвіду роботи і «шкільної» англійської може розраховувати на 220 доларів (щоправда, трапляються і прикрі казуси — 150 умовних одиниць і безрозмірний список обов'язків). Доходи ж досвідчених фахівців складають 800 у.о. в місяць. Втім, бувають приємні винятки — вакансії із зарплатою від $1000. Перш ніж відправити своє резюме на цю посаду, варто пошукати у себе наступні риси. Незамінні якості незамінного працівника:
Порядність, вона ж чесність.
Відповідальність.
Педантичність.
Акуратність.
Відмінна пам'ять.
Уважність. Що стосується практичних вимог, то всі без винятку працедавці в першу чергу бажають чути від кандидата грамотну мову. Іноді — навіть англійську. Але умільців «довгих промов» відкинуть — а в кого є бажання демонструвати скелети з офісної шафи?! Обов'язкові вища освіта (хоч би в процесі отримання) і знання програм «Office Windows». Деякі працедавці вимагають також навики роботи в «1С:Бухгалтерія». Дуже бажані рекомендації — адже логічно, що, перш ніж відкрити доступ до документації новачкові, працедавець хотів би мати якісь гарантії. Ними і стане добре слово, замовлене за вас колишнім шефом. Всі наймачі одностайні щодо шкідливих звичок: у секретаря їх бути не повинно. Перекури віднімають багато часу, до того ж нікотинові міазми можуть викликати антипатію у клієнтів, причому, вже до компанії. Окремо варто підкреслити питання зовнішності, бо фраза «імідж — все» в даному випадку однозначна: образ секретаря — це образ компанії. Проте, HR-менеджери нарікають, що багато хто приходить на співбесіду в неналежному вигляді. Компоненти презентабельності Деякі пані зі зниженою естетичною чутливістю мають на увазі під цією якістю, яку так жадає бачити в претендентові працедавець, півметровий нейл-арт, забійний парфум і лаковий піджак полум'яного кольору. Але все йде з точністю до навпаки: найзухваліший манікюр — французький; найвиразніша деталь — шарфик. Невдалі копії з обкладинок глянцевих журналів майоріють в натовпі, вам же треба виділитися. Несподіваний хід: сірий костюм, світла блуза — флер туманного альбіону. До речі, вікторіанська стриманість секретареві знадобиться завжди і у всьому. Є таке поняття — дресс-код. І його потрібно суворо дотримуватися — навіть, коли претендента ще не прийняли на роботу. Крісло секретаря — не те місце, де оцінять ефектні пірсинг чи вишукане татуювання. Жодних надмірностей! Не обтяжені відчуттям прекрасного леді намагаються яскраво причепуритися перед співбесідою, але досвідчений кадровик відразу бачить, хто, чого і скільки коштує.

Небеса обітовані

Не грошима єдиними живе секретар. Але і сподіваннями на просування: набивши руку в своїй справі, «з'ївши собаку і наточивши зуби», «сірому жакетику» можна сміливо крокувати вгору кар'єрними сходами. Залежно від специфіки роботи компанії наступна сходинка може називатися «менеджером» або «бухгалтером», або навіть «помічником директора». Посада секретаря — часто прекрасний старт на початку трудової кар'єри. Це місце для працелюбних, таких, що обирають вид діяльності, але ще остаточно не визначилися з ним. Попрацювавши секретарем в компанії, що спеціалізується в тій або іншій галузі, як правило, стають упевненішими в перевагах. І якщо спеціальність до душі, відкриваються два шляхи. 1. Набратися досвіду і рекомендацій і піти у вільне плавання. Так часто чинять юристи і економісти: навчаючись на заочному відділенні, можна влаштуватися асистентом бувалого адвоката або помічником досвідченого бухгалтера. Майбутнє вже залежить від здібностей і працьовитості. 2. Після кількох років стахановських звершень отримати підвищення — і на службі, і у зарплаті. Можливість такого розвитку подій ви побачите (або не побачите) вже протягом перших місяців роботи в колективі.

1 – нудно, 2 - весело

1 - щоденна рутина - скажімо так, заняття не для феєрично-творчих осіб. 2 - чіткий графік і ритм роботи – відлагоджений процес, який направляється саме вами. 1 - періодичні стресогенні ситуації. 2 - можливість купатися в хвилях симпатії всього без винятку колективу. 1 - ризик розвитку комплексу неповноцінності на тлі вимоги завжди тримати себе в руках. 2 - високий індекс довіри з боку керівника. 1 - необхідність постійної концентрації уваги через «багатофункціональність». 2 - можливість набути цінного досвіду. Джерело: rabotaplus.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад