Правила проведення нарад для керівника-початківця

Правила проведення нарад для керівника-початківця

Якщо ваша кар'єра успішно просувається, то рано чи пізно вам доведеться очолити команду співробітників. І одним з нових для вас завдань стане проведення нарад. Це не так просто, як здається на перший погляд - адже колеги на зборах можуть поводитися не кращим чином. Як вийти з проблемних ситуацій, зберігши свій авторитет?

Ситуація 1. Ваш колега висловлює думку, з якою ви категорично не згодні.

Як поводитися, щоб не принизити його в очах інших співробітників, але все-таки донести до них вашу незгоду з озвученою думкою? На допомогу прийде метод "сендвіча". "М'ясо" (невелика кількість критики) варто покласти між двома шматками "хліба" (мирними твердженнями). Наприклад: "Я бачу, що ця ідея має більший потенціал. Однак от з цим у ній я погодитися не можу, тому що... Думаю, нам варто повернутися до неї пізніше, щоб дати вам час обміркувати її ще раз".

Ситуація 2. Якщо один зі співробітників підвищує тон.

Ваше завдання в цьому випадку - заспокоїти колег. Можливо, варто оголосити невелику перерву, дати їм можливість вийти з кімнати та трохи "охолонути".

У жодному разі не можна дозволяти співробітникам вступити в суперечку на підвищених тонах або висловлювати образливі або глузливі зауваження. Інакше результатом наради будуть тільки негативні емоції замість нових ідей.

Якщо ви стали зауважувати, що двоє співробітників постійно сперечаються, вам варто поговорити з ними індивідуально. Спробуйте з'ясувати, у чому причина. Вислухавши обидві сторони, влаштуйте загальну зустріч, на якій виступите в ролі посередника та постарайтеся врегулювати протиріччя.

Ситуація 3. Один зі співробітників хоче відігравати роль начальника.

Тобто - вашу роль. Зрозуміло, поступатися йому не можна в жодному разі. Особливо - у тому випадку, якщо ви недавно займаєте керівну посаду - адже в цьому випадку ваш авторитет постраждає, і виправити ситуацію буде дуже складно.

Поставте "вискочку" на місце - не ображайте його, проте жорстко дайте зрозуміти, "хто в будинку хазяїн".

Ситуація 4. Один з колег критикує всі висловлювані ідеї.

Якщо у вашій команді є такий скептик - йому не можна давати свободу, інакше креативна атмосфера наради буде зруйнована. Для того щоб упоратися з цією проблемою, скажіть цій людині, що він може висловлюватися тільки в тому випадку, якщо хоче сказати щось конструктивне. Він може критикувати ідею колеги, але повинен аргументувати, чому, і запропонувати альтернативне рішення. Якщо ж скептик порушує умови - штрафуйте його (як саме - вирішіть на свій розсуд).

Ситуація 5. Один зі співробітників заснув під час наради.

Дивно, але таке зустрічається частіше, ніж здається на перший погляд. Що робити? Так нічого - просто почекайте, поки співробітник прокинеться. Хіба що він почне хропіти - у такому випадку варто розбудити його. Карати не варто - вже сам факт того, що керівник "застукав" його, зробить свою дію.

Після наради попросіть заснулого співробітника залишитися та спробуйте з'ясувати причину його вчинку. Може бути, він працював надурочно та не виспався? А може, на нараді було дуже нудно? У такому випадку вам варто вжити заходів - адже виходить, що ви самі спровокували таку ситуацію.

З якою би проблемою ви не стикнулися - зберігайте впевненість у собі. Це якість необхідна кожному керівникові!

Джерело: w2w.com

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад