Соціальне партнерство: дійсність і перспективи

Соціальне партнерство: дійсність і перспективи

Нещодавно у Львівському Будинку праці відбулося чергове засідання дискусійного клубу соціальних партнерів. Ставилося за мету розглянути перспективи соціально-економічного розвитку міста та окреслити нові шляхи розв’язання проблем у сфері зайнятості населення. До участі у відкритому діалозі запросили представників Львівської міської ради, районних адміністрацій м. Львова, Львівського центру науково-технічної і економічної інформації, навчальних закладів, громадських організацій та підприємств.

Директор Львівського МЦЗ О. Рісний ознайомив присутніх з результатами роботи міської служби зайнятості. Він акцентував, що завдяки тісній співпраці із сторонами соціального партнерства, особливо працедавцями, напруга на ринку праці Львова дещо зменшилася. Нині в місті на одну вакансію претендують двоє незайнятих громадян. Одначе доводиться констатувати, що професійно-кваліфікаційний склад пошуковців роботи не відповідає нинішнім потребам підприємств. Тому центр зайнятості активно провадить професійне навчання безробітних, передусім, на замовлення працедавців. Чимало уваги приділяється й організації оплачуваних громадських робіт, особливо для осіб з вищою освітою. Як було зазначено, міський центр зайнятості готовий брати участь у спільних міжнародних проектах для поліпшення соціального захисту населення, відкритий до співпраці з усіма соціальними партнерами.

Начальник відділу праці Львівської міської ради К. Рибачок повела мову про те, що громадські роботи мають суспільно корисну спрямованість і сприяють розвитку міста, тому треба розширювати сферу їхнього застосування. Вона також наголосила на важливості збереження існуючих робочих місць, офіційного оформлення трудових відносин, збільшення рівня заробітної плати та поліпшення умов праці. З її слів присутні довідалися, що завдяки чітко налагодженій роботі місцевих органів влади, контролюючих і соціальних структур упродовж одинадцяти місяців 2010 року легалізовано працю понад 3600 осіб, зріс рівень заробітної плати найманих працівників.

Учасники дискусійного клубу відзначили важливу роль служби зайнятості в реалізації спільних проектів. Наші соціальні партнери – представники ТзОВ «АнДар Сервіс», Західноукраїнського центру «Жіночі перспективи» та Західноукраїнського ресурсного центру – неодноразово наголошували, що організовувані спільні з центром зайнятості заходи не тільки сприяють підвищенню конкурентоспроможності безробітних, а й загалом позитивно позначаються на реаліях ринку праці.

На проблемах, пов’язаних із працевлаштуванням людей з особливими потребами, зупинився голова Товариства «Зелений Хрест» О. Волошинський. У році, що минає, було чимало зроблено задля інтеграції осіб з вадами здоров’я в суспільство. У цьому напрямі роботи ще є багато задумів та ідей, які разом з центром зайнятості будуть втілені у життя в недалекому майбутньому.

Директор ЦНТЕІ М. Яворський звернув увагу присутніх на необхідності створення нових високотехнологічних робочих місць. Для цього мають бути розроблені дієві програми розвитку малого підприємництва, створені умови для залучення інвестицій, проведений моніторинг та оцінка наявного інтелектуального ресурсу.

Про цікаві проекти, які реалізовувались у цьому році, розповіли Г. Бордун, керівник програми «Перший кар’єрний крок» Львівської міської ради, та Ю. Завадовська, редактор журналу «Громадські ініціативи».

Присутні на заході представники підприємств висловлювали свої міркування щодо ролі центру зайнятості у збалансуванні попиту і пропозиції робочої сили. Як було сказано, посадовці центру зайнятості використовують різні шляхи і методи, аби якомога швидше укомплектувати вакансії, а жителів міста забезпечувати роботою.

Під час обговорення злободенних проблем у сфері зайнятості населення соціальні партнери озвучили чимало слушних пропозицій. Так, президент ТзОВ «АнДар Сервіс» А. Якимів запропонував провести серед успішних підприємців загальноміський конкурс бізнес-ідей. Директор ЦНТЕІ М. Яворський висловив ідею організувати у 2011 році виставку об’єктів інтелектуальної власності, які здатні до комерціалізації. Натомість Л. Максимович, голова Західноукраїнського центру «Жіночі перспективи», ініціювала започаткувати змагання серед львівських працедавців на звання кращого гендерного підприємства.

За результатами перемовин присутні не лише обмінялися набутим досвідом, а й спланували провести у 2011 році низку спільних заходів. Вони спрямовані на ефективне вирішення питань зайнятості населення та поліпшення соціального захисту львів’ян.

Марія Криницька,
начальник відділу інформаційної
роботи з працедавцями
Львівського міського центру зайнятості

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад