Ринок праці. Кого чекає успіх?

Ринок праці. Кого чекає успіх?

Як зазначає Максим Борода, експерт Міжнародного центру перспективних досліджень, впродовж останнього року відбулося певне саморегулювання ринку. Висококваліфіковані фахівці з більшості сфер, які ще не відновилися після кризи, - а це банківський сектор, продаж, реклама, - знайшли собі застосування в суміжних галузях.

Але при цьому проблемною залишається ситуація в тих сферах, де потрібен великий обсяг спеціальних навичок, наприклад у будівництві. "Інженерові або технологу перекваліфікуватися та піти в суміжну галузь набагато складніше, ніж фінансистові або маркетологові", - пояснює Максим Борода.

Однак, незважаючи на досить мляву динаміку ринку, існують і так звані дефіцитні професії. На цих фахівців постійно зберігається високий попит. За даними компанії "Headhunter Україна", найбільш затребуваними залишаються фахівці в сфері IT-технологій, а саме C++ developer і PHP developer.

За словами Сергія Дідковського, керівника відділу маркетингу "HeadHunter Україна", в Україні є гарні розробники, але їх дуже мало й тому вони високо цінуються. Деякі українські компанії у зв'язку із цим навіть відкривають свої представництва в Китаї, Сінгапурі, Індонезії, тому що там більше таких програмістів.

Наступними в рейтингу найбільш затребуваних професій ідуть фахівці з SEO, менеджери з продажу, інженери, аудитори, бухгалтери, генеральні директори та HR-менеджери. На думку експерта, у наступному році цей перелік залишиться без істотних змін.

Що стосується кількості вакансій, найбільш "об'ємною", за даними hh.ua, залишалася протягом року сфера продажів, за якою з невеликим відривом йдуть інформаційні технології. У порівнянні з 2009-м роком, в 2010-му спостерігалося зростання кількості пропозицій для шукачів у маркетингу та рекламі, банківській справі й інвестиціях, а також у сферах управління персоналом і будівництві.

У цілому, найближчим часом на ринку праці будуть затребувані фахівці в залежності від стану підйому економіки. За словами Максима Бороди, можна говорити про два сценарії: динамічне відновлення та стагнація. Різниця між ними тільки у швидкості розвитку подій, а закономірність однакова. "Спочатку зростання виробництва в традиційних експортних галузях України - металургія та хімія, потім відновлення супутніх галузей, таких як транспорт, фінансовий сектор, реклама, і галузей, орієнтованих на внутрішній ринок. Це оптова та роздрібна торгівля, послуги", - зазначив експерт.

За матеріалами: http://www.bagnet.org/

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад