Поєднуємо роботу та навчання

Останнім часом все більше студентів ідуть працювати. Хтось хоче отримати досвід роботи за спеціальністю, що дуже цінується у великих компаніях, комусь просто потрібні гроші; хтось починає працювати вже з першого курсу, хтось замислюється про роботу ближче до закінчення університету.

Поєднання навчання з роботою дозволяє студентові забезпечувати себе матеріально, допомагати батькам, сприяє розвитку відповідальності, самостійності та креативності, з'являється можливість професійного росту. Однак є й мінуси: недостатній рівень знань через те, що залишається мало часу на навчання, велике навантаження, що шкодить здоров'ю. Проти спроб почати працювати під час навчання, як правило, виступає страх того, що не вдасться поєднувати навчання з роботою. Але в деяких вишах існує практика вільного відвідування, коли працюючі студенти займаються за індивідуальним планом. У випадках, коли вільне відвідування у виші не передбачене, деякі викладачі однаково йдуть на зустріч працюючим студентам.

Студентам, які вчаться на вечірньому або заочному відділеннях, простіше знайти роботу, що не заважала б відвідуванню занять і збігалася із графіком навчання. «Денникам» це зробити складніше, тим більше в них графік навчання не завжди постійний.

Як правило, студент не може працювати повний робочий день, і в цьому випадку його цінність для роботодавця знижується. Щоб підвищити її, можна запропонувати компромісні варіанти, такі як відрядна оплата праці (нехай роботодавець розуміє, що платить рівно стільки, скільки Ви зробили в цьому місяці) або пропозиція забирати частину роботи додому (підходить для людей, чия робота пов'язана з Інтернетом і паперами). Можна спробувати роботу з вільним або позмінним графіком ( продавці-консультанти, офіціанти, оператори баз даних, диспетчери на телефоні).

Відповідно до Кзпп України студенти вишів, які поєднують навчання з роботою, мають право на навчальну відпустку. При цьому за співробітником, який навчається, зберігається його середня зарплата. Але потрібно мати на увазі, що далеко не завжди цей закон підтримується роботодавцем.

Якщо Ви пропрацювали значний час, Вам цікаво те, чим займається Ваша компанія, Ви зарекомендували себе як успішний співробітник, і роботодавець готовий запропонувати підвищення по службі, тобто є сенс замислитися про перехід на заочну форму навчання. Звичайно, при цьому прийдеться відмовитися від більш серйозного диплому, який одержується після закінчення денного відділення, але цей вибір залежить від конкретної ситуації й особистих прагнень. Вибір завжди за вами: Ви можете або поринути в навчання та вийти з університету з червоним дипломом, або віддати більшу частину часу та сил роботі, тим самим здобувши практичні навички.

Не варто забувати, що знання є лише одним з факторів, що визначають успіх: дуже багато чого залежить від особистих якостей, таланту та везіння.

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад