Паркетник

Паркетник працює в житлових будинках та будинках громадського призначення. Він улаштовує основу, на яку згодом буде настелено паркет; підбирає паркетні щити або клепки за розмірами, кольором і сортом; готує основу до настелення, тобто нанесення на неї спеціального клею; укладає на підготовлену основу або прибиває до неї клепки чи паркетні щити; циклює та натирає на неї лак.

Сучасний паркетник, озброєний електрифікованим та механічним інструментом, мастиками, що сприяють швидкому та якісному укладанню паркету, застосовує новітні технології укладання паркетних щитів та паркетної дошки. Разом з тим сучасна робота висококваліфікованого паркетника все більше наповнюється елементами або повним комплексом настелення чи реставрації унікальних художніх паркетних підлог, що вимагають високої професійної підготовки. Сучасні майстри дбайливо зберігають та розвивають традиції і секрети ремесла багатьох поколінь.

Паркетник повинен знати:

- основні породи дерев;

- властивості і недоліки деревини;

- асортимент паркетної плитки;

- заходи щодо вирівнювання та натирання підлоги вручну або спеціальними механізмами;

- правила та способи виготовлення та використання мастик.

Паркетник повинен вміти:

- влаштовувати та готувати основу для підлоги з деревостружкових і деревоволокнистих плит;

- настеляти підлогу з будь-яких паркетних матеріалів;

- основи будови та правила експлуатації електрифікованих інструментів та верстатів, що застосовуються для обробки паркету;

- правила встановлення вентиляційних грат та плінтусів;

- правила і способи приготування мастик;

- вимоги, що застосовуються для основ під паркетні підлоги.

Професія паркетника вимагає наявності професійних знань та навичок, художнього смаку, розвинених естетичних почуттів, відчуття краси дерева і бажання з ним працювати.

Для успішної роботи паркетник повинен мати точні та добре координовані рухи. В нього має бути розвинений окомір, розрізнення форми, величини, кольору, тактильна чутливість. Він повинен мати образну пам'ять, концентрацію і стійкість уваги.

Для нього важливе наочно-образне мислення, уява, довготривала пам'ять. Паркетник повинен мати такі якості, як акуратність, послідовність у діях, уважність, врівноваженість.

Неабияке значення у роботі паркетника має слуховий контроль. Так, після завершення настелення паркетної підлоги майстер простукує її дерев'яною рейкою або спеціальною планкою. Зміна дзвінкості звуку на певній ділянці підлоги свідчить про недостатнє або неякісне приклеювання паркету.

Логічні і інтелектуальні здібності знаходять застосування при обрахунках кількості потрібних для роботи паркетних планок, щитів, дошок, мастики, лаку на певній площі підлоги, що готують для настелення паркету та його подальшого оздоблення.

Праця паркетника відноситься до фізичного виду праці, що має середні показники навантаження. Паркетник працює у приміщенні, де виконані штукатурні і малярні роботи, засклені вікна, температура та вологість повітря відповідають встановленим нормам.

Майбутній паркетник повинен усвідомлювати, що ця професія не терпить легковажності. Халатне відношення до виконання вимог безпеки праці може стати причиною хвороб, а іноді й складних ушкоджень.

Протипоказано працювати паркетником особам з захворюваннями дихальних шляхів, опорно-рухового апарату, варикозним розширенням судин, шкірними та алергічними хворобами.

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад