Зарплата "в конвертах"

Державна податкова інспекція України (ДПАУ) запропонувала ввести адміністративну відповідальність у вигляді штрафу для найманих працівників, які отримують зарплату "в конвертах" та не повідомили про це державним органам. Таку заяву зробив перший заступник голови ДПАУ Віктор Шейбут.
За словами Шейбута, штрафи для працівників повинні застосовуватися і в тому випадку, якщо вони не повідомлять, що працюють без документів. Для роботодавців, які не дотримуються трудове законодавство щодо найманих працівників, необхідно, як вважають у ДПАУ, "ввести адекватну, солідарну, адміністративну, фінансову, кримінальну відповідальність". У ДПА також запропонували відмінити обмеження щодо проведення перевірок контролюючими органами компаній, в яких порушуються основні трудові права найманих працівників.
Також податківці виступають за поступовий перехід до виплати зарплати та інших розрахунків з найманим працівником виключно в безготівковій формі. За даними Держкомстату України, на 1 серпня 2010 року заборгованість із зарплати в країні скоротилася на 10,8 відсотка в порівнянні з березнем поточного року до 1,55 мільярда гривень (195 мільйонів доларів). При цьому в серпні середня заробітна плата в країні зменшилася у порівнянні з липнем на 3,7 відсотка - до 2280 гривень на місяць (287 доларів).

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад