Майже 1,3 млн українців працюють в антисанітарних умовах

"У багатьох галузях економіки України дуже повільно скорочується чисельність працівників, які потрапляють під вплив шкідливих виробничих факторів. Стабільно високим цей показник є у вугільній, металургійній, хімічній промисловості, а також у виробництві та переробці нафти, газу й газового конденсату. З усієї чисельності працюючих на підприємствах і в організаціях промисловості, будівництва, транспорту, зв'язку та сільського господарства майже 1,3 млн. українців працюють в умовах, що не відповідають санітарно-гігієнічним нормам", - заявив заступник Міністра праці та соціальної політики України В'ячеслав Коломієць.

Гарантоване надання пільг і компенсацій у нашій країні - велике соціальне досягнення, але, незважаючи на заниження кількості працівників, які користуються цими пільгами та компенсаціями, великі їхні масштаби свідчать про необхідність більш ефективного оздоровлення виробництва в цілому, встановлення обґрунтованої залежності між якісними та кількісними характеристиками умов праці й тими або іншими пільгами та компенсаціями, зазначив В'ячеслав Коломієць.

У Мінпраці переконані, що проблеми умов праці мають комплексний характер. Окремі рішення та дії в деяких напрямках не зможуть змінити ситуацію в корені. На думку фахівців, фундаментом у цьому повинне бути якісне законодавство, яке б визначало держполітику в усіх аспектах даної сфери та регулюючу діяльність органів державної влади, місцевого самоврядування, об'єднань професійних союзів і роботодавців, організацій всіх форм власності.

За словами В'ячеслава Коломійця, необхідно визначити нові шляхи, форми та методи рішення існуючих проблем, впливу на роботодавця та підвищення його відповідальності за шкоду, заподіяну працівникам або державі за несвоєчасне або неякісне проведення атестації робочих місць за умовами праці. Саме таке завдання стоїть перед Мінпраці та органами соціального захисту населення.

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад