Молоді фахівці в пошуку роботи

Як правило, молоді люди вибирають «модні професії»: економіст, юрист, психолог, менеджер, у той час як ринок праці вже перенасичений цими фахівцями.

- У 2009 році на обліку в центрах зайнятості Криму перебували 1389 випускників вишів і 891 випускник ПТУ, а в 1-му півріччі 2010 року - 628 випускників вишів і 421 випускник професійно-технічних закладів, - повідомили в Кримському республіканському центрі зайнятості.

На ринку праці зараз найбільш затребувані лікарі. Центр зайнятості пропонує близько 290 вакансій за різними спеціальностями. На другому місці знаходяться продавці продовольчих товарів, а також прибиральники - тут близько 122 пропозицій.

Також підприємствам півострова потрібні військовослужбовці, електрогазозварники, кухарі, медсестри, офіціанти і водії.

- Обмежений попит на ринку праці Криму на економістів, бухгалтерів, менеджерів, юристів, - повідомив директор Кримського республіканського центру зайнятості Микола Ісайко.

Урядовець розповів, що в Україні прийнятий закон «Про забезпечення молоді, яка отримала вищу або професійно-технічну освіту, першим робочим місцем з наданням дотації роботодавцю».

Між центром зайнятості та роботодавцем укладається договір про забезпечення молоді першим робочим місцем з наданням дотації, що діє протягом двох років. Завдяки цьому у роботодавця з'являється стимул працевлаштувати недосвідченого працівника.

Підприємство також зобов'язане забезпечити гарантії зайнятості молоді, яка прийнята на роботу з наданням дотації. А головне - не може розривати трудовий договір через скорочення штату працівників протягом двох років.

На підтримку проекту з бюджету виділені 10 мільйонів гривень. З них 330 тисяч гривень виділили службі зайнятості Криму.

Також затверджений і перелік з 24 професій та 33 спеціальностей, за якими надається дотація роботодавцю.

- У Криму, починаючи з липня 2010 року, працевлаштовані на перше робоче місце шляхом надання дотацій роботодавцю 43 молодих фахівця, - зазначив Микола Ісайко.

Загалом з початку цього року службою зайнятості Криму були працевлаштовані 627 випускників вишів і ПТУ.

У Кримському республіканському центрі зайнятості розповіли, що всі громадяни України мають право на працю, в тому числі й студенти.

- Студенти заочної форми навчання мають право на реєстрацію у службі зайнятості з метою пошуку роботи, з призначенням матеріальної допомоги, а також отримання комплексу соціальних послуг - уточнили в центрі.

Студенти-очники також можуть отримати консультацію в центрі зайнятості, однак матеріальна допомога їм не призначається.

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад