Проблеми при виборі майбутньої професії

Під час вибору професії виникає багато труднощів, що важко подолати самотужки. Пропонуємо Вам звернути увагу на типові помилки, яких слід уникати.

1. Не можна ставитися до вибору професії, як до незмінного поняття.

У будь-якій сфері діяльності відбувається зміна заняття, посади по мірі зростання кваліфікації людини. При цьому найбільших успіхів досягає той, хто встиг спробувати себе в тому чи іншому роді занять. Проаналізуй ситуацію на ринку праці. Зверни увагу на те, що з кожним роком з’являються нові професії. Будь готовим до того, щоб регулярно підвищувати кваліфікацію, опановувати суміжні спеціальності. Не бійся того, що вибір професії під час навчання в школі фатальним образом визначить твою долю. Зміна вибору, освоєння нової спеціальності зробить тебе цінним фахівцем, необхідним у міждисциплінарних областях діяльності. Перша професія, навіть якщо ти потім передумаєш і знайдеш щось більш привабливе, знадобиться в несподіваних ситуаціях. Наприклад, освіта мистецтвознавця допоможе юристові за другою освітою розібратися в складних питаннях спадкування антикварних цінностей…

2. Пам'ятайте, що престиж професії досить мінливий і загострювати увагу на ньому не бажано.

При виборі професії проявляються забобони в тому, що деякі важливі для суспільства заняття вважаються непристойними. Наприклад, економіст або психолог не більш корисний для суспільства, ніж токар або слюсар. Престиж професії повинен враховуватися – але після врахування твоїх інтересів і здібностей. Інакше ти станеш власником «модної», але не тієї спеціальності, що приносить задоволення. Або, чого доброго, виявишся непридатним для виконання основних робочих функцій…

3. Уникай вибору професії під впливом знайомих (за компанію або щоб не відстати від інших).

Професію людина обирає за своїм «смаком» і «розміром» так само, як одяг і взуття. Інтерес групи, орієнтація на однолітків – дуже позитивні особливості юнаків певного віку. Вони потрібні для опанування норм поведінки в суспільстві, формування образу «Я» і самооцінки. Тому оглядайся на інших, порівнюючи себе з друзями, а не сліпо повторюй їх. Намагайся розібратись, чим ти відрізняєшся від товаришів – і в чому ви подібні.

4. Не варто оцінювати професію за особистим ставленням до людини – представника подібної професії.

При виборі професії треба враховувати, насамперед, особливості даного виду діяльності, а не обирати професію, керуючись симпатією до людини, що займається даним видом діяльності. Особливо небезпечним є захоплення викладачем (якщо захоплює щиросердечність фізика – це не означає, що фізика – це те, що тобі потрібно). Крім того, часто молодь робить помилку, намагаючись опанувати професією кумира – спортсмена, політика, журналіста, артиста.

5. Не завжди захоплення тільки зовнішньою або якою-небудь частковою стороною професії реалізовується в процесі роботи працівника..

За легкістю, з якою актор створює на сцені образ, приховується напружена, буденна праця. А журналісти не завжди виступають у телепередачах – частіше вони обробляють масу інформації, архівів, розмовляють з десятками людей – перш, ніж підготують 10-хвилинне повідомлення, що до того ж озвучить інший (диктор на телебаченні).

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад