Для кого найбільш корисний і ефективний пошук роботи через соціальні мережі?

Однією з важливих функцій соціальних мереж є пошук роботи. Як це зробити на практиці, чого остерігатися і чи підходить особисто вам такий спосіб пошуку роботи?

ВКонтакте і Одноклассники.ru, незважаючи на величезну аудиторію, краще використовувати як допоміжні ресурси, повідомивши усім знайомим про свій намір знайти роботу. У профілях цих мереж немає можливості вказати необхідні професійні дані.
Такий варіант як Livejournal.com надає велику кількість спеціалізованих спільнот для пошуку роботи як по містах і країнах, так і по сферах зайнятості або графіком (разові, фріланс, повний робочий день).
Найбільш ефективними мережами для пошуку роботи є професійні соціальні мережі, такі як західна - LinkedIn чи українська - Профео. У таких соціальних мереж є потрібна аудиторія користувачів і технічні можливості, які допомагають знайти саме те, що вам потрібно. Ви можете використовувати свій профіль як резюме, вказуючи сферу своєї діяльності, освіта та місця роботи, а також свої ділові знайомства серед користувачів цієї мережі. Таким чином, про вас легко зможе дізнатися будь-який, хто знайомий з вашими колегами. У деяких соціальних мережах користувачеві надається можливість самому шукати роботу, у деяких - користувача знаходять зацікавлені люди. Спеціаліст з маркетингу Наталя, підшукуючи асистента, виставила вакансію на сайт пошуку роботи і, ні на що особливо не розраховуючи, написала про це у своєму блозі на твіттер. Вона ніяк не могла очікувати того кількості резюме, які посипалися на неї в найближчі два дні, і саме твіттер виявився найбільш корисним: "Багато кандидатів були готові працювати на більш скромних умовах, ніж я пропонувала, і були навіть пропозиції постажуватися безкоштовно".
Майте на увазі, що в певних професійних спільнотах прийнято підтримувати постійні внутрішньогрупові відносини, і, будучи знайомими з декількома представниками, ви, вважайте, знайомі з усіма. Ті, хто професійно працює з інформацією, - журналісти, маркетологи і піарщики - давно знають, що блоги і форуми надають гарну можливість для її збору.

Як відбувається підбір персоналу через соціальні мережі?

Як правило, HR-и знаходять цікавих їм людей (через тематичні співтовариства і участь в професійних дискусіях), додають їх у друзі і поволі з'ясовують, як потенційний кандидат відноситься до зміни місця роботи. Якщо кандидат зацікавлений, справа переходить до дзвінків і приватного спілкування на співбесіді.
Щоб рекрутери звернули увагу на ваш профіль, не забудьте вказати в ньому свої інтереси, освіту, наявність сертифікатів, досвід роботи. Близько 34% менеджерів з персоналу приймають рішення відмовити в прийомі на роботу співробітникам після ознайомлення з їх профілями в соціальних мережах. З іншого боку, 24% менеджерів, які шукають потенційних співробітників за допомогою соцільних мереж, зізналися, що саме профілі кандидатів привернули їхню увагу і спонукали зробити ділову пропозицію про співробітництво.
Ви можете скористатися пошуком роботи через соціальні мережі навіть якщо не збираєтеся міняти свою постійну роботу, а особливо багато можливостей соціальні мережі надають фрілансерам. Більшість професійних пропозицій стосуються тимчасової роботи, наприклад, під разові проекти. Вакансій на постійну зайнятість всього третина від загальної кількості. Плюс соціальних мереж - актуальність інформації. Як тільки вакансія закривається, або змінюються умови роботи, відповідні зміни вносяться на інтернет-сторінку.

Як уникнути пасток
Відгукуючись на робочі пропозиції із соціальних мереж, будьте уважні: якщо профіль вашого співрозмовника ледве заповнений, а дата реєстрації зовсім нещодавня, цілком можливо, ви маєте справу з одноденками, які шукають легкого заробітку або роботу за безкоштовно. Не погоджуйтеся на пропозиції, де ви маєте попередньо оплатити диск з інформацією/продукцію/посібник.
Не варто виключати такий варіант, що не в міру пильний начальник може моніторити блоги підлеглих, щоб перевірити їх надійність і дізнатися те, про що зазвичай не говорять на нарадах. Пропозиція про роботу може бути і такою приманкою, тоді рекрутери радять не вдаватися в подробиці про своє робоче місце, не листуватися, а наполягати на особистій зустрічі. Наймати спеціальних шпигунів поки що накладно для будь-якого начальника.
Директор міжнародного рекрутингового агенства Енді Пауелл рекомендує не викладати в блог нічого, що ви не ризикнули б показати власної мами. Ця рада годиться не лише для учасників професійних співтовариств, але й для тих, чий блог роботодавець легко може знайти за контактними даними. Веселі фотографії з останньої вечірки і опис способів ухилитися від нудної роботи, напевно, побавлять ваших друзів, а ще напевно принесуть вам багато гострих відчуттів, якщо ваш начальник виявиться просунутим користувачем. Втім, продовжує Енді Пауелл, не варто надто лякатися того, що в інтернеті можна знайти про вас щось неприємне. Основне враження ви все одно справляєте на співбесіді. Просто будьте послідовні у своїх діях.
Якщо ж ви хочете писати все, що завгодно, без огляду на те, хто що подумає чи скаже, заводите особистий блог і не перетинайте його з професійним.

Для кого найбільш корисний і ефективний пошук роботи через соціальні мережі?
Тут експерти одностайні: менеджери, представники творчих і технічних спеціальностей, ті, чия робота пов'язана з інтернетом, білі комірці. За рахунок того, що за родом своєї діяльності кандидати сфери фінансів, рекрутингу, маркетингу та реклами часто стикаються з інтернетом, їм легше знайти собі відповідне запрошення на роботу через соціальні мережі. Також вони більш чутливі на пропозиції роботодавців.

Як дізнатися, чи варто саме вам влаштовувати свою кар'єру за допомогою соціальних мереж?
Це виявиться для вас корисним, якщо:
- Ваша спеціальність передбачає моніторинг інтернету, збір інформації та спілкування з людьми;
- Ви гіпер-комунікабельні, і вам не важко буде приділяти кілька годин на тиждень оновлення записів, коментуванню учасників та участі в дискусіях;
- Ви здатні одночасно успішно займатися кількома проектами;
- У вас багато знайомих, які готові надати вам професійні рекомендації.

Список популярних соціальних мереж:
1. www.linkedin.com
2. www.facebook.com
3. www.profeo.ua
4. http://moikrug.ru
5. www.twitter.com
6. www.livejournal.com
7. www.vkontakte.ru
8. http://webby.ru

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад