Працевлаштування через кадрові агенції

Кадрові агенції стали невід’ємною частиною ринку праці. По різним даним, до 15% всіх, хто живе у столиці, під час пошуку роботи використовують їх послуги. Хоча багато хто ще надає перевагу спілкуванню безпосередньо з працедавцями – так більше довіри до того, що робиш сам. Чи виправдане таке ставлення і як сприймати посередників на ринку праці?

І нікуди не дінешся …

Хочемо ми цього, чи ні, але агенції з питань підбору персоналу міцно закріпилися на ринку праці. Всі більше компаній звертаються до їх послуг, перекладаючи на рекрутерів не лише попередній відбір кандидатів, але й інші функції своєї служби персоналу. І завдання посередників - не завадити довгоочікуваній зустрічі кандидатів з працедавцями, як думає дехто, хто шукає роботу, а виконати замовлення працедавця.

Кандидати на вакансії для рекрутера - це своєрідний товар, в продажі якого він виконує роль посередника. Звичайно, агент знає, що саме бажає «придбати» клієнт, і в своїй роботі керується саме цими вимогами.

Який висновок зі всього цього повинен зробити кандидат? Приблизно такий: в принципі, забути про існування кадрових агенцій під час пошуку роботи – можна. Але тоді потрібно пам’ятати, що таким чином ви відмовляєтеся від певної частини вакансій, до того ж часто — в престижних стабільних компаніях.

Як з «НИМИ» спілкуватися?

Отож, давайте ще раз повторимо, щоб добре запам’ятати: рекрутер - не ворог і не перешкода. Він просто виконує свою роботу, головним замовником якої є не ви. Тому кандидату потрібно адекватно ставитися до ситуації.

Навіть якщо людині здається, що агент абсолютно некомпетентний в його професії і сфері бізнесу, не вартує вступати в діалог на цю тему. Хочете нормального відношення до себе і плідної співпраці? Проявляйте цілковиту повагу до співрозмовника і свою щиру зацікавленість. Зрозумійте, в тому, що ви не підійшли на дану конкретну вакансію, немає нічого страшного. Цілком імовірно, що дуже скоро з’явиться інша пропозиція в тій же області, і рекрутер про вас згадає.

Ознаки хорошої агенції:

- Досвідчені і відповідальні рекрутери охоче співпрацюють з кандидатами, якщо ті, звичайно, не проявляють в спілкуванні зверхності і сумнівів у професіоналізмі інтерв’юера.

- Працівники агенції з повагою ставляться до кандидата, не влаштовують масових співбесід, на зустрічі уточнюють всі деталі досвіду роботи, професійні плани і очікування.

- Менеджер не відмовиться допомогти людині зорієнтуватися на ринку праці, правильно оцінити свої сили і вибрати шлях, який найбільше відповідає даному етапу розвитку кар’єри, пояснить причини відмови (якщо вона була).

- Рекрутери зберігають конфіденційність: інформація про кандидата надається клієнту лише з його особистої згоди.

- Для спеціалістів послуги агенції зазвичай нічого не коштують - все оплачує працедавець.

- Якщо людині і доведеться звернутися до гаманця, то лише після працевлаштування, відповідно до підписаного договору. Зазвичай це визначений процент від першої зарплати.

Ознаки поганої агенції:

- Працівники з неповагою ставляться до кандидата, хоча таке ставлення нічим не викликано з його боку.

- Багато питань кандидата залишаються без відповіді.

- Перевірка даних виконується без згоди на неї кандидата.

- Агенція бере з людини передоплату за «сприяння в працевлаштуванні», «занесення в базу даних» або «інформаційні послуги». В такому випадку є велика вірогідність того, що клієнт, заплативши гроші, залишиться ні з чим.

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад