Кількість вакансій на ринку праці росте, але зарплати падають

Кількість вакансій на ринку праці росте, але зарплати падають

Період стагнації для українського ринку праці позаду. З вересня по листопад 2009-го кількість вакансій практично по всіх позиціях виросла приблизно на 20% — майже в півтора раза в порівнянні з весною 2009-го. Проте керівництво рекрутингових компаній коментує те, що відбувається досить обережно. За словами генерального директора порталу rabota.ua Миколи Михайлова, ринок значно просів взимку 2008–2009 років: «Загальну ситуацію кінця минулого року (на ринку праці. — Прим. ред.) можна описати як стан шоку, навесні почався процес глобальної «оптимізації». За даними rabota.ua, влітку число вакансій почало рости, але нові робочі місця, по суті, такими не були: більшість мали на увазі заміну неефективних співробітників. «З початку осені число робочих місць в нашій базі збільшилося на 8–10%, — каже Микола Михайлов. — Але в основному, як і раніше, за рахунок заміщень». Втім, восени 2009-го на українському ринку праці виявився новий тренд: багато компаній набирали менеджерів середньої і вищої командної ланки практично у всіх сферах бізнесу.

Ера управлінців

За даними компанії World Staff, більше половини вакансій з топ-10 найзатребуваніших в листопаді 2009-го припадало на менеджерів. Організації шукали директорів по продажах, комерційних, фінансових і генеральних директорів, керівників роздрібних мереж і магазинів. Цю ж тенденцію підтверджує і останнє дослідження групи компаній «Алла Коняєва і Партнери»: до 19 жовтня близько 60% зі всіх найнятих на роботу співробітників складали управлінці середньої і вищої командної ланки. Віталій Михайлов, директор по країнах СНД рекрутингової компанії World Staff, пояснює це тим, що взимку 2008–2009 рр. багато менеджерів, звиклих до стабільної роботи в умовах економіки, що росте, не справилися з управлінням. Як наслідок, оперативне управління перейшло до власників, які зараз, — після часткової стабілізації ситуації в економіці, — знову підбирають управлінський апарат, але вже за менші гроші. Наприклад, в порівнянні з докризовим періодом доходи вищої командної ланки в перерахунку на долари США в середньому скоротилися на 40%. Менше останніх, за версією World Staff, втратили директори по продажах (-33,3%), фінансові директори (-16,7%) і директори роздрібних мереж (-10%). Єдиною позицією в топ-10 найбільш затребуваних фахівців, по якій виросла номінована в доларах США зарплата, стали Java-програмісти. Проте це, мабуть, виняток не тільки для топ-10, але і для всього ринку праці.

Грошове питання

За даними осіннього дослідження порталу rabota.ua, значне зниження зарплат було зафіксоване у фахівців робочих спеціальностей (зарплату робочим понизили в 25% опитаних компаній), у відділах маркетингу (15%) і бухгалтерії (14%). Майже половина компаній відзначила зниження зарплат у всіх структурних підрозділах. Правда, після зимового скорочення витрат на персонал багато структур згодом все ж таки збільшували оклади співробітникам окремих підрозділів. Зокрема, 32% компаній таким чином заохочували персонал відділів продажів, 21% — адміністрацію, 15% — відділ IT. Втім, в жодному з цих випадків підвищення не компенсувало девальвації гривні. «У нашій базі немає жодної спеціальності, зарплата по якій виросла б в доларах в порівнянні з аналогічним періодом 2008 року», — констатує Микола Михайлов. «У доларовому еквіваленті доходи більшості претендентів скоротилися, — підтверджує Віталій Михайлов. — Ставки зменшилися за рахунок повного переходу на розрахунки з персоналом в гривні або прив'язки доларових зарплат до національної валюти по курсу 5,0 UAH/USD. Бонусна частина, як правило, залежить від фінансових показників. Вона значно зменшилася услід за падінням рентабельності бізнесу». За даними rabota.ua, навіть у найбільш затребуваних сферах — торгівлі і клієнт-менеджменті — середній по Україні розмір оплати праці складає 2,5–3,3 тис. грн., тобто, близько $310–400 в місяць. Хоча всього рік тому середньогалузевий рівень зарплат в торгівлі починався з $450–600. IT-cпеціалісти та співробітники інтернет-компаній можуть розраховувати на 2,5–3,6 тис. грн.; інженери і технологи — на 2,6–3,4 тис. грн. Менше всього в жовтні працедавці були готові платити представникам робочих спеціальностей: їх зарплата в середньому складала близько 2,3 тис. грн. Причому, за спостереженнями рекрутерів, в більшості випадків рівень пропонованих працедавцями ставок практично повністю співпадав із зарплатовими очікуваннями претендентів. За словами менеджера з розвитку бізнесу групи компаній «Анкор» в Україні Костянтина Ткаченко, якщо два роки тому лише 15% претендентів погоджувалися на першу пропозицію роботи, що надійшла, то тепер цей показник зріс до 43%. «У чомусь криза зіграла свою позитивну роль, — міркує Микола Михайлов. — Він помітно зменшив амбіції і зарплатові вимоги претендентів, які часто були істотно завищені. У докризовій Росії люди нерідко міняли роботу раз на рік, збільшуючи на кожному новому місці свій дохід на 30%». Восени минулого року подібний тренд простежувався і у нас.

Що далі

«Не дивлячись на інфляцію і зростання курсу долара, восени зарплати рости не будуть», — категоричний Віталій Михайлов. «Вимоги до рівня оплати праці у претендентів впали. Чекати значного зростання зарплат найближчим часом не слід, об'єктивних економічних причин для цього поки немає», — підтверджує Микола Михайлов. На думку більшості рекрутерів, нинішня ситуація — з ротацією персоналу, повільним (на 5–10% в місяць) зростанням числа вакансій і застиглими на рівні початку цього року зарплатами — продовжиться як мінімум до кінця новорічних свят. А повернення українського ринку праці до докризових показників зарплат, попиту і пропозиції можливий не раніше 2011–2012 років. Та й то в кращому разі. Джерело: www.kontrakty.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад