Бухоблік і аудит - на допомогу керівникам підприємства

Взагалі бухгалтерія представляє собою упорядковану систему збору та обробки інформації про фінансову діяльність підприємства. Основою цієї системи є безперервний облік і ведення докладної документації щодо кожної операції підприємства. Тут має враховуватися всі - і фінансові потоки, і майно організації, фінансові зобов'язання і господарські операції. Фіксація найменших подій і є гарантом успішного ведення бухгалтерського обліку. Точність інформації полегшує роботу як самим працівникам підприємства, його засновникам і керівникам, так і партнерам - інвесторам, кредиторам і іншим фізичним і юридичним особам, яких можна назвати користувачами бухгалтерської звітності.

Для того щоб фінансова діяльність підприємства не відхилялася від букви закону, існують аудиторські послуги. Такі крім своєї суто державної функції грають ще й допоміжну роль допомоги самим же керівникам фінансових підприємств і фірм. Аудиторська перевірка грунтується на наданої документації підприємства, в першу чергу на фінансовій звітності. Аудитори повністю перевіряють бухгалтерію і допомагають керівникам звести кінці з кінцями. Також у завдання аудиту входить перевірка фірми на предмет відповідності юридичних норм і законодавства, що полегшує стосунки з податковими службами. За характером проведення аудит може бути обов'язковим та ініціативним. Обов'язкова аудиторська перевірка представляє собою плановий захід, здійснюване при настанні певних термінів. Ініціативний аудит проводиться за позапланової рішенням керівника підприємства, коли він сам усвідомлює всю необхідність такого кроку.

Існують два результати аудиторської перевірки - позитивний і негативний. При позитивному результаті аудитори повністю підтверджують достовірність фіксованих даних про баланс доходів і витрат підприємства. Якщо ж кінці з кінцями не сходяться і звітність не відображає реального стану речей, то аудитор не підтверджує її, і це є негативним результатом перевірки. У такому випадку у фірми можуть початися великі проблеми з податковою, де за невідповідність фінансової звітності реальному стану речей керівники можуть бути притягнуті до відповідальності, а сама фірма може бути ліквідована як юридична особа. Ліквідація підприємств, фірм, фінансових організацій та інших юридичних осіб також проводиться в повній відповідності з законодавчими нормами.

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад