Співробітник без досвіду: брати чи не брати?

Співробітник без досвіду: брати чи не брати?

При пошуку роботи стикнувся із великою проблемою - недовірою та небажанням брати молодого спеціаліста. Однак, поряд із "мінусами" існує також багато "плюсів". Багато керівників і менеджерів по персоналу задаються питанням, які плюси і мінуси має прийом на роботу співробітників без досвіду. Одні говорять, що в цьому немає нічого страшного. Інші, навпаки, виступають проти таких дій.

Звичайно, людина без досвіду - не найідеальніший працівник, але не варто відразу заперечувати можливість співпраці з ним. Коли вчорашній студент покидає стіни університету, то йому, як правило, хочеться одержати ту роботу, яка зможе задовольнити його потреби. Проте, молодь не дуже вимоглива на відміну від професіоналів, що є невеликим плюсом.

Отже, давайте зважимо всі «за і проти», які слід врахувати при прийомі на роботу співробітників без досвіду.

«ЗА»
Одна з найголовніших причин, по яких працедавець може бути зацікавлений в недосвідчених співробітниках – менша заробітна платня. Адже якщо людина має досвід роботи і вищу освіту, то вона, природно, вимагатиме відповідну зарплату. І все це зовсім не означає, що якщо ви платитимете менше, людина працюватиме гірше. Багато представників студентства готові трудитися днями і ночами, а роботу сприймають з великим ентузіазмом. Головне - вибрати людину з потрібною вам мотивацією.

Крім того, багато працівників без досвіду спочатку проявляють велику лояльність до компанії, що також потрібно використовувати з максимальною ефективністю.

Співробітники без досвіду легко піддаються навчанню і дуже швидко набувають нових навиків і знань, що є ще одним позитивним моментом. Недосвідчені працівники характеризуються в більшості своїй хорошою старанністю, яка необхідна їм, щоб якнайкраще зарекомендувати себе і просунутися по службі. Вони прагнуть виконувати доручення якомога якісніше, що привертає увагу керівництва.

Проте пам'ятайте, що тільки з часом людина може себе по-справжньому проявити. Тому, не поспішайте звільняти людину через тиждень або два. Просто вона ще не увійшла до ритму організації або зіткнулася з несподіваними проблемами. Спробуйте розібратися в ситуації.

Якщо після прийому на роботу співробітник проявляє себе з кращого боку, його необхідно просувати по службі. Ви можете ставити перед ним складніші завдання і подивитися, як він з ними справиться.

Зверніть увагу на ще один плюс: ви виростите саме такого співробітника, який вам вимагається, що практично неможливо у випадку з досвідченим фахівцем. Тому будьте готові навчати співробітників, що зарекомендували себе, які, на вашу думку, дійсно здатні принести користь компанії. І ви скоро переконаєтеся, що вони дійсно можуть досягти успіху. Не секрет, що саме недосвідчені по початку працівники іноді досягають кращих результатів.

І, нарешті, є компанії, велика частина співробітників яких не має великого досвіду. Це, як правило, відбувається в професіях, де не потрібні особливі знання і навики. Тут краще не лякатися постійної текучості, а привертати все нові здорові кадри.

«ПРОТИ»
Найголовніший мінус при прийомі на роботу співробітників без досвіду - це те, що молодий працівник може скористатися вашою організацією як трампліном, і, набравшись того самого досвіду, покинути компанію. Одні роблять це, щоб одержати гідні рядки свого небагатого поки резюме. Інші розуміють, що це не те, що вони шукали. Треті просто переростають доручену їм посаду. Вашого співробітника також можуть переманити інші компанії, що розгледіли в ньому перспективного фахівця і пропонують йому вигідніші умови, у тому числі і фінансові.

Це означає, що недосвідченого співробітника необхідно постійно мотивувати. Наприклад, організовувати для нього навчання і дати можливість професійного росту.

Крім того, недосвідчений співробітник - завжди певний ризик для організації. Щоб уникнути його, а також можливих негативних наслідків, фахівці радять привертати недосвідчену молодь в період навчання у вузі. Ви зможете придивитися і зрозуміти, чи варто ризикувати вагомими сумами на навчання даної людини, а також розраховувати на неї як постійного співробітника компанії.

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад