Деякі роздуми про роботу

Деякі роздуми про роботу

Робота міцно увійшла в наше життя. Сумарний час, яке витрачає працююча людина на це заняття, становить 10 годин на день - 8 годинний робочий день, 1 година обіду, 1 годину на дорогу. У когось більше, у когось менше, але в середньому ця цифра буде саме такою. У добі 24 години. Якщо з них відняти стандартний 8-годинний сон, то виходить, що робота займає більшу частину нашої свідомого життя. А саме 10 годин з 16, що залишилися. Таким чином, можна зробити один важливий висновок - Від роботи багато в чому залежить ваш стан і вся ваша життя поза роботою.

Як ви бачите, корінь слова РОБОТА - РАБ. Швидше за все, поняття робота народилося в ті часи, коли було поширено рабство і поділ суспільства на класи. Раби працювали, господарі контролювали і відпочивали. На жаль, справжнє значення цього слова збереглося й донині. Мільйони людей ненавидять свою роботу, але їм доводиться на неї ходити, щоб вести гідний спосіб життя.

І виходить офіційне й узаконене рабство, тільки в більш цивілізованій формі. Роботодавець в обмін на зарплату отримує в своє розпорядження працівника і використовує його час і досвід на свій розсуд у рамках закону, а коли й ні ..
Але вся проблема в тому, що підхід до роботи залишився тим самим, але час вже змінилося.
Якщо за часів кріпосного права, народившись звичайним селянином, вибір у тебе був невеликий. За часів Радянського Союзу вибір був ширший, але теж обмежений.

Сьогодні час великих можливостей, які необхідно і потрібно використовувати. І тоді виникає одне питання - Чому ж стільки людей встають щодня з поганим настроєм і йдуть на неулюблену роботу?
І цьому існує кілька пояснень
1. Страх втратити певну стабільність, яка у них вже є. Вони вже знають, чого очікувати від цієї роботи, а що там буде на новій - невідомо.
2. Невміння шукати нову роботу. Вони б раді змінити місце роботи, але як це зробити - як пройти співбесіду, як скласти резюме і ще багато як - все це є великою проблемою для більшості людей.
3. Неправильний підхід до роботи, як до частини свого життя.

Що ж давайте розберемо - А що ж таке РОБОТА?
Робота - це обмін вашого часу, знань, навичок та умінь на матеріальні і нематеріальні блага, які дозволяють вам у вільний від цієї самої роботи час, реалізовувати свої мрії і бажання.
Робота - це значна частина життя людини, найважливіша складова його соціальної адаптації, соціального та психологічного здоров'я. Кожна людина унікальна по набору здібностей і в кожної людини має бути робота, яка найкращим чином відповідає тому, щоб ці здібності розвивалися. Коли людина працює на своєму місці, він творчо підходить до роботи, створює цінності для соціуму. Така людина задоволений життям, захоплено займається своєю справою. Робота на своєму місці створює базу для соціальної адаптації людини, підтримує його самооцінку, авторитет в очах оточуючих, статус і дає йому рівень і якість життя, що відповідають його здібностям.

Виходячи на ринок праці без чіткої професійної мети ви ризикуєте потрапити в ситуацію, в якій буде поставлено під загрозу ваш професійний і життєвий успіхів, ваша соціальна адаптація і ваше здоров'я. Невірно або випадковим чином обрана робота може зламати вас як особистість, завдати серйозної шкоди самооцінці. Якщо така ситуація затягнеться за часом, може постраждати ваша психіка і ваші стосунки з оточенням.

Правильний вибір роботи дуже важливий для нормального життя людини! Кожна людина повинна робити те, що у нього добре виходить, брати на себе стільки відповідальності, скільки здатний взяти. Таким чином, якщо ваша робота не приносить вам задоволення, в кінці робочого дня ви схожі на вичавлений лимон, тоді вам терміново потрібно змінювати роботу.

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад