Робота програміста не для жінки?

Деякі професії вважаються "чоловічими" цілком слушно. Наприклад, в ролі дроворуба чи коваля ніяк не можна уявити тендітну жінку. Проте, не зрозуміло, чому мистецтво створення програмного коду, яке зовсім не потребує фізичних зусиль, закріпилось за чоловіками.

За даними журналу "Форбс" у США лише 20 відсотків програмістів - жінки. І, хоча нещодавно, ця цифра була вище, з кожним роком жінок-програмістів стає дедалі менше. В Україні такої статистики поки немає.

Тут, здається, можна було б говорити про "жіночу логіку" та її несумісність з машиною. Проте, найперша програма для обчислювальної машини, була зроблена саме жінкою, Адою Лавлейс, дочкою лорда Байрона. Це вона запровадила в ужиток базові поняття програмування "цикл" та "вічко".

- Ні, ні про яку "жіночу логіку" мова не йде,- розповідає Діана Білицька, програміст з 15-річним стажем. - Вся справа в тому, що у жінки на першому місці стоїть сім'я. А робота програміста потребує постійно "бути у формі", підвищувати свої знанння. Світ комп'ютерів розвивається швидкими темпами. А у жінки не завжди є вільний час, щоб почитати професійну літературу, чи провести цілий день за написанням коду. Їй треба дивитися сім”ю. У чоловікиів таких проблем не буває.

– Жінка ти чи чоловік – це ніяк не впливає ні на зарплату, ні на спілкування в колективі. Неготовність ІТ-спеціалістів бачити жінок в ролі своїх колег – це скоріше міф, - говорить Марія, спеціаліст по тестуванню програмного забезпечення, стаж 5 років.

А з досвіду Діани, жінки-програмісти більш відповідально відносяться до роботи та менше допускають помилок.

В Європі та західних країнах існує значна різниця між оплатою роботи програмістів жінок та чоловіків. За даними фонду WageIndicator, в Бельгії доходи жінок- айтішниць на 14 відсотків більше, ніж у чоловіків. Більше отримують і їх колеги в Німеччині та Фінляндії.

У Південній Африці чоловіки-айтішники заробляють на 24 відсотка більше, ніж їх колеги жінки. В Бразилії ця різниця складає вже 39 відсотків. В Польщі ця різниця також відносно висока-18 відсотків.

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад