Відправляємо дитину в школу за кордон

Відправляємо дитину в школу за кордон

Сьогодні багато спроможних українських сімей вважають за краще інвестувати гроші в престижну міжнародну освіту дітей. Проте поступити в престижний європейський або американський університет відразу після української школи не легко, навіть маючи блискучий атестат і пристойний рівень англійської. Доведеться або поступити в Україні у ВУЗ і відучитися мінімум два роки, або пройти 1-1,5-річну підготовчу програму Foundation (ця програма виключно для іноземців, що закінчили школу в своїй країні, тут вивчаються англійська і профільні предмети). Якщо ж дитина два останні роки вчиться, скажімо, в британській школі, вона проходить за цей час програму А-level, після якої здає тестування. І його результати можна посилати в будь-який ВУЗ.

Чи варто "відряджати" дитину за кордон?

Але перед тим, як ухвалити таке відповідальне рішення, потрібно ретельно зважити всі «за і проти». Наприклад, якщо ваші син або дочка показує хороші фізико-математичні здібності, можливо, йому краще залишитися удома. Оскільки вважається, що у нас по фізико-математичних спеціальностях дуже сильна підготовка. Не потрібне закордонне навчання і дітям з філологічними здібностями. А ось якщо ви бачите свого спадкоємця блискучим юристом в міжнародній компанії, розраховуєте, що він продовжить і примножить сімейний бізнес, або хочете дати йому європейську освіту в області мистецтва або дизайну, тоді однозначно варто орієнтуватися на престижний іноземний університет. І добре, якщо підготовка до нього проходитиме в «максимально наближених» умовах зарубіжної школи.

У якому віці?

Отже, ви вирішили, що таки варто відправити дитину вчитися в закордонну школу. У якому віці це буде для нього найменш травматично? Вступати до закордонної школи можна навіть з 5-6 років. Частина батьків вважає, що кращий вік для початку навчання - 10-12 років, оскільки тоді дитина достатньо довго знаходитиметься в мовному середовищі, що дозволить краще вивчити мову і надалі відчувати себе комфортніше в чужій країні. Проте більшість українських сімей, все ж таки віддають перевагу міні-програмі, коли дитина вчиться тут до 9-10 класу, і в 15-16 років її відправляють в зарубіжну школу. Тоді вона якраз встигає пройти необхідну програму підготовки і зможе відразу вступати до університету.

У яку країну?

Визначившись, коли ви хочете відправити дитину вчитися, потрібно зорієнтуватися і з країною. Зрозуміло, що школу потрібно підбирати в тій країні, де потім плануєте і вступ до ВУЗу. І тут допомагає свого роду спеціалізація західних університетів по певних областях знань. «Британія котирується по рівню освіти у сфері бізнесу і фінансів, економіки і юриспруденції, а також в напрямах мас-медіа і дизайну одягу, - розповідає Олеся Шахраюк, консультант по міжнародних освітніх програмах агентства DOMAR TRAVEL Education. - В Німеччині, Швеції, США, Канаді і Нідерландах переважно вчаться технічним і IТ-спеціальностям, а у Франції - медицині і дизайну одягу/інтер'єру. До Італії їдуть ті, хто бажає вивчати мистецтва або стати менеджерами у сфері мистецтва, а до Швейцарії - за тонкощами готельного і ресторанного бізнесу».

Що потрібно, щоб поступити?

Процедура зарахування в будь-яку зарубіжну школу досить тривала, а в топових школах до того ж ще і існують квоти на прийом іноземців, тому починати «вступну кампанію» слід за рік до передбачуваного початку навчання. Основна вимога - високий рівень володіння іноземною мовою. Правда, є школи, які беруть з будь-яким мовним рівнем, але у такому разі дитину можуть прийняти в молодший клас.

Як вибирати іноземну школу?

1. По рейтингах. За кордоном популярні не тільки рейтинги ВУЗів, але і рейтинги шкіл. Вони складаються в кінці кожного року на підставі результатів випускних іспитів і того, який відсоток випускників вступає до престижних навчальних закладів. Ідеально, якщо школа увійде до топ-30, дуже добре - якщо в топ-50 і просто добре - якщо вона буде в топ-100. 2. По успіхах випускників. Кожна школа збирає інформацію про те, до яких університетів вступають її випускники. Дізнайтеся, який відсоток тих, що поступили, і чи є серед них імениті ВУЗи. 3. За типом школи. Заклади закритого типу - із строгим, майже армійським режимом (boarding school), що загартовує характер і дає батькам певну гарантію в ефективності освітньої інвестиції. У коледжах обстановка демократичніша і ніякого контролю, але дуже багато спокус, що відволікають від навчання. 4. По кількості учнів. Домашня дитина буде затишніше себе відчувати в невеликій школі на 100-200 чоловік, а товариській буде веселіше там, де 800-1000. 5. По інфраструктурі. Спортивний зал, басейн і стадіон - це необхідний мінімум. Дізнайтеся також, чи є умови для занять тим видом спорту, музики або творчості, якими цікавиться ваша дитина. «Протестувавши» школи таким чином, намітьте 2-3, наприклад, одну рейтингову і 1-2 простіше, і посилайте документи в кожну з них. Тоді у разі негативної відповіді у вас буде можливість для маневру. А отримавши запрошення, не поспішайте відразу відправляти туди дитину. Постарайтеся з'їздити разом з нею на «оглядини», або організуйте для неї поїздку на літні мовні курси (від 2 тижнів до 3 місяців). Треба спробувати саму атмосферу школи, подивитися абсолютно все: умови проживання, як проходять уроки і як обладнані класи, поспілкуватися з учнями. Якщо ви вирішили скористатися послугами освітнього агентства, поцікавтеся, скільки років воно працює в цьому сегменті ринку (бажано не менше 10 років). А також наведіть довідки у друзів і знайомих, які з ним стикалися. У солідному агентстві вам повинні дати вичерпні відомості про всі тонкощі вибору школи, організацію навчального процесу і проживання учнів. А також повинна бути солідна база шкіл, з якими вони співпрацюють. Добре, якщо агентство може пред'явити свого роду грамоту про визнання якості його роботи організацією шкіл в приймаючій країні. А ось ліцензія від Міносвіти на цей вид діяльності не дається.

Червона ціна британських шкіл

Економ-варіант
Вартість навчання: 12 тис. ф./рік ($19200). На що можна розраховувати за ці гроші: Невеликі школи на 200-250 учнів. Для дітей молодшого віку до 14 років (до рівня A-level). У кімнатах по 10-15 чоловік. В основному розташовуються далеко від Лондона, ближче до Шотландії. Відносно скромна інфраструктура (тільки 1 тенісний корт), але басейн є завжди. Середній варіант (70% шкіл) Вартість навчання: 24 тис. ф./рік ($38400) На що можна розраховувати за ці гроші: Від 300 до 1000 учнів. Умови проживання залежно від політики школи: від спартанських (велика кімната, розбита на маленькі бокси по 2 чол.) до звичайних (з кімнатами по 2 людини), але зручності скрізь на поверсі. Хороша інфраструктура: великий спортзал, 5 тенісних кортів і декілька полів для футболу, хокею, тенісу і інших видів спорту. VIP-варіант Вартість навчання: 29-35 тис. ф./рік ($46400-56000) На що можна розраховувати за ці гроші: Від 300 до 800 учнів. Основний контингент - діти з сімей політичної і бізнесової європейської еліти. Приймають тільки з дуже високим рівнем академічної підготовки і відмінним знанням мови. Сильніший викладацький склад. Кімнати комфортні, зі всіма зручностями, за бажанням на одного або двох чоловік. Зазвича, в кімнатах є телевізори і мікрохвильовки останніх моделей. У харчуванні більшій вибір блюд, в т.ч. спеціально для «росіян» готують супи, чого немає в інших школах. Сучасне устаткування: у класах інфрачервоні дошки і комп'ютери останніх моделей. Дуже розвинена інфраструктура: до 7-10 полів для різних ігор. Зазвичай, є елітна стайня, куди можна привезти і поставити свого коня, або привезти з собою улюблених собаку або кішку і розмістити їх на «постій» в спеціальному готелі при школі (за окрему платню). Учні більше подорожують в нових комфортабельних автобусах. Випускники школи складають свого роду елітний клуб, що дуже допомагає в майбутньому бізнесі.

Ціни і рейтинги

Як розповіла Оксана Чмихало, академконсультант агентства DOMAR TRAVEL Education, місце, яке школа займає в рейтингу, не впливає на ціну. Тобто і школи економваріанта можуть мати хороші позиції в рейтингах.

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад