Як успішно поступити в магістратуру за кордоном

Як успішно поступити в магістратуру за кордоном

Завдяки Болонському процесу, що зняв для студентів з багатьох країн світу територіальні бар'єри на шляху здобування освіти в будь-яких ВУЗах світу, щороку все більше і більше українських студентів відправляється за кордон за знаннями і дипломами міжнародного зразка. Як повідомляє директор столичного освітнього агентства ДЕК Наталія Тарченко, цього року число молодих людей, що звернулися до них з приводу навчання за кордоном виросло відразу на третину. «Всі чудово розуміють, що це кращий спосіб підвищити свій рівень освіти, зробити його більш конкурентоздатним на ринку праці. Адже не секрет, що для міжнародних компаній, що працюють в Україні, наявність міжнародного диплома є обов'язковою умовою для прийому на роботу, - говорить експерт. - Причому, керівництво таких компаній дуже добре розбирається в закордонних ВУЗах і віддає перевагу випускникам чітко певних університетів, що займають верхні позиції світових рейтингів. А для іншої категорії працедавців не так важливі назви ВУЗів, як сам факт перебування за кордоном, оскільки їм відомо, що там багато уваги приділяється практичним навикам, а значить вони отримують готового, самостійного фахівця, та ще і із зв'язками в різних країнах, які у нього залишаються після навчання в інтернаціональному середовищі студентів».

Новий підхід

Поступити в зарубіжний ВУЗ можна на будь-який курс, починаючи з першого. Але, по-перше, це невигідно у фінансовому плані і змушує надовго покидати рідні місця, а по-друге, часто доводиться втрачати мінімум 2 роки, оскільки більшість іменитих західних ВУЗів не визнають нашу систему освіти рівноцінною і погоджується приймати вихідців з країн СНД тільки після 2-го курсу ВУЗу, та і тоді студент отримує головний біль у вигляді істотної академрізниці. А ось закінчений рівень бакалавра там признається, і після нього можна поступати прямо в магістратуру. Тому серед українських студентів вже виробилася така оптимальна схема освіти: відучитися тут на бакалавра, а на магістратуру вступати до іноземного університету, щоб відразу отримати міжнародний диплом. Або дорости до магістра, а потім вивчитися за кордоном по суміжній або навіть додатковій спеціальності, ставши фахівцем широкого профілю.

Чому віддають перевагу

Як повідомляють експерти, до 80% студентів їдуть вивчати бізнес, маркетинг або фінанси, близько 15% вибирають право, останніми роками виріс інтерес до таких напрямів як дизайн, мистецтво і мода, які розглядаються як сфера для бізнесу. А ось охочих оволодівати інженерними професіями мало, хоча і намічається прогрес в області IT та енергетики. Традиційно великою популярністю користуються університети англомовних країн, які поступово розширюють кількість програм для іноземних студентів. Як показали опитування на одному з недавніх ярмарків зарубіжної освіти, кожен другий хотів би вчитися в Англії, і кожен п'ятий - в США. Але там розцінки дуже високі, а стипендій виділяється дуже мало. Тому українські студенти частіше віддають перевагу країнам, де можна здобути освіту безкоштовно або за мінімальними цінами. Серед них Франція, Польща, Чехія і частина земель Німеччини, де навчання в державних ВУЗах мовою приймаючої країни для іноземців безкоштовне, а в решті земель Німеччини береться символічна плата.

Початок звіту

У кожного університету свої вимоги і переваги при відборі кандидатів. Окрім анкети, можуть попросити написати есе або мотиваційне інтерв'ю, надати рекомендаційні листи, обов'язковий тест на знання англійської мови. Доведеться також пройти процедуру апостилювання диплома (підтвердження його достовірності) і перевести свою систему оцінок в ту, яка прийнята в даному ВУЗі, по таблицях перекладу, що додаються. По досвіду, на підготовку до вступу треба відвести 10-12 місяців! Тому, якщо ви хочете почати вчитися у вересні майбутнього року, зараз самий час починати клопіт по підбору майбутнього університету з тим, щоб документи подати не пізніше січня. Хоча на сайтах університетів, швидше за все, будуть вказані терміни «травень-червень». Але дед-лайни на стипендії, особливо для іноземних студентів, як правило, відрізняються від загальних термінів, а запис на деякі закінчується вже 1 листопада.

Майстер-клас: як знайти свій ВУЗ

Зорієнтуватися самостійно в пропозиціях закордонних ВУЗів ні в якому разі непросто. Пропонуємо декілька порад від директора по маркетингу в Центральній і Східній Європі британської компанії QS, яка займається складанням світового рейтингу ВУЗів TIMES-QS, Зої Зайцевої. 1. Танцюй від мети Вже до 3-4 курсу ви повинні виразно уявляти кінцеву мету: ким хочете стати і де працювати після закінчення ВУЗу. Причому не тільки географічно, а і в плані конкретної діяльності: чи маєте намір вести власний бізнес дома або керувати відділом у великій компанії однієї з країн Європи. Простіше тим, у кого є хоч би рік досвіду роботи після ВУЗу, що, до речі, вітається при прийомі на магістерські програми. 2. Від компанії до ВУЗу Задайте 4 компоненти для пошуку: країну, індустрію, компанію і ваше місце в ній. Після цього йдіть від кінцевого висновку до початку. Визначившись з бажаною компанією (або декількома в даній області), з'ясуйте, з яких університетів вони вважають за краще набирати персонал. Знайти це можна на сайтах рекрутингових компаній. Не рекомендую зациклюватися на компаніях зі світовими брендами, розташованими в Європі або Америці. Сьогодні набагато краще можна влаштуватися в Східній Європі в менш відомій компанії. Важливий нюанс: вибравши майбутню компанію, з'ясуйте, чи є у неї програми літніх стажувань або практики - щоб постаратися стати їх учасниками - з перспективою потрапити потім в штат. 3. ВУЗ-фаворит Аналогічно і з ВУЗами. У кожному секторі індустрії є свої фаворити серед університетів, і дуже часто буває, що випускник якого-небудь знаменитого американського ВУЗу програє по знаннях і необхідних навиках випускникові середнього місцевого ВУЗу, де добре знають специфіку виробництва і мають хороші зв'язки з рекрутерами. 4. Вивчаємо іноземну мову Більшість українців вважають за краще вчитися на англомовних програмах, так що хороше знання мови буде потрібне вже на початку досліджень, адже практично вся потрібна вам інформація знаходиться в англомовній області Інтернету. Ну і, звичайно, якщо ви виберете, скажімо, університет Чехії або Франції, доведеться вивчити мову приймаючої країни. Адже освіта тут безкоштовна тільки на державній мові. 5. Імідж - все Перш ніж подавати документи у ВУЗ, продумайте, як зробити свій пакет більш виграшним порівняно з тисячами інших, шукайте безпрограшні мотивації. Це може бути участь в процесі навчання в наукових роботах, ще краще, якщо є перспективна наукова ідея або бізнес-проект, для реалізації яких вам не вистачає знань або нового устаткування, які дасть цей ВУЗ. 6. Засвітитися заздалегідь При щонайменшій нагоді з'їздіть в резиденцію ВУЗу і постарайтеся знайти людину, від якої залежатиме зарахування. Зрозуміло, що ваше завдання звернути на себе його увагу, налагодити зв'язок - тоді ваш пакет документів «матиме обличчя».

Де знайти стипендію

Розцінки на навчання в закордонних ВУЗах високі, тому єдиним виходом для більшості українських студентів є грантові і стипендіальні програми. Вони діють майже у всіх країнах, але в одних таких можливостей більше, в інших менше. Британія - Global Excelence, Програма Британської Ради Chevening (8 стипендій на Україну); США – Fulbright, Фонд Сороса; Німеччина - Studienstipendien, ERP, Daad/osi, Фонд Фрідріха Наумана (на 1-у вищу освіту), Фонд Ханса Зайделя; Франція - Стипендії від уряду, регіональної влади і підприємств, Стипендія Ейфеля; Швеція - Visby Programme; Чехія - Стипендії через фонд Vysehrad; Угорщина - Стипендія за магістерською програмою від Угорської ради із стипендій; Австрія - Діє спеціальна служба по розподілу грантів іноземним студентам, Гранти за програмою Erasmus Mundus. Джерело: Сьогодні

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад