У яких сферах діяльності шукають фахівців?

У яких сферах діяльності шукають фахівців?

За підсумками 2010 року найбільший попит на персонал демонстрували компанії FMCG, IT і банківського секторів.

Ринок праці ожив у порівнянні з 2009. Це видно як із завантаження рекрутингових агентств, так і з зацікавленості самих компаній у наборі персоналу. Якщо в 2009 році компанії лише іноді зверталися до агентств за підбором персоналу, то в 2010-му були зацікавлені в підборі фахівців у різних сферах.

Найцікавіші сектори

За підсумками 2010 року найбільшу активність у підборі персоналу демонстрували компанії FMCG сектору (товари народного споживання). У цьому сегменті була найбільша кількість позицій з боку роботодавців. Залучали багато фахівців і IT-компанії.

На відміну від 2009 року збільшилася кількість запитів з пошуку топ-менеджерів. На сьогоднішній день, топові позиції з'явилися практично у всіх секторах.

Збільшилися запити з пошуку фахівців і в сфері маркетингу - маркетологів, бренд-менеджерів, трейд-маркетологів, pr-менеджерів. В 2009 році ця категорія співробітників користувалася дуже низьким попитом. Ці позиції одними з найперших потрапили під скорочення.

Схожі тенденції характерні й для фахівців з роботи з персоналом. Набирали компанії внутрішніх рекрутерів, HR-директорів, HR-менеджерів.

Пожвавлення торкнулося й банківського сектора. Цей сектор не часто звертається по допомогу з підбору персоналу до агентств, але дуже активно підбирає персонал власними силами.

Зміна зарплат

Що стосується зміни заробітних плат, то вони змінилися в першу чергу для тих співробітників, які прийшли до компаній цього року. Такі фахівці претендували на 20-30% вищі зарплати, ніж торік. Зарплати всім співробітникам підвищували лише західні компанії.

На 2011 рік зміни зарплат плануються й українськими компаніями. Компанії цим питанням активно цікавляться, замовляють огляди заробітних плат.

За системою мотивації 2010 рік особливо не відрізнявся від 2009 року. Показники для одержання бонусів були досить високими, тому далеко не всі змогли одержати змінну частину доходів за підсумками року. Одержали свої бонуси в першу чергу фахівці в сфері FMCG і у фармацевтиці.

Цього року компанії почали повертатися до забутої практики навчання персоналу. Це тренінги, спрямовані на підвищення кваліфікації. Дуже рідко компанії замовляли тренінги, спрямовані на загальний розвиток персоналу. Якщо в 2009 році навчання відбувалося в основному власними силами, то в 2010 - компанії розпочали залучати зовнішніх провайдерів.

Плани на 2011 рік

Активно набирати персонал буде фінансовий сектор. Якщо цього року банки залучали нових співробітників в основному власними силами, то в наступному вони планують працювати з рекрутинговими агентствами. Багато банків відкрили тендери для агентств з підбору персоналу на наступний рік. Будуть залучати як операційних фахівців, так і керівників різних рівнів.

IT-ринок у наступному році, швидше за все, не буде так активно розвиватися, як це було в 2010 році. Компанії будуть утримувати нинішній рівень. Як роботодавці, вони будуть звертатися до агентств для пошуку рідкісних фахівців. Цей ринок буде залишатися одним з лідируючих за рівнем заробітних плат.

Джерело: http://delo.ua/.

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад