Незвичайні запізнення та їх наслідки

Незвичайні запізнення та їх наслідки

Чи спізнюєтеся Ви на роботу? А як часто? І чим це пояснюється? Одиничні запізнення через транспортні проблеми або людський чинник - "один раз проспав" - цілком зрозумілі. У причинах систематичних запізнень психологи часто шукають відлуння минулого. А іноді причини, вказані в пояснювальних, вражають уяву. Але не варто забувати, що у кожної дії буде і наслідок.

Які ж вони "перли" народної творчості та їх наслідки?

Почнемо з несерйозної частини - текстів пояснювальних (набраних за допомогою матеріалів з вільних джерел): "Запізнилася на роботу на 1 годину 16 хвилин і 32 секунди унаслідок поганої погоди. Понадіявшись на суху осінь, я спросоння одягнула легку куртку і кросівки. На півдорозі до метро раптово почалася злива. Довелося повертатися додому з метою узяти парасольку і переодягнутися. Оскільки цього дня була призначена важлива зустріч і я не могла дозволити собі виглядати погано". "Я приходжу на роботу все пізніше і пізніше - оскільки вранці бігаю на стадіоні з собакою, і при цьому ми зустрічаємо схід сонця, а сонце все пізніше і пізніше сходить". "Я новачок, працюю у вашій фірмі другий день. Оскільки сьогодні понеділок, важкий день після вихідних, я приїхав на свою стару роботу. І лише по здивованому погляду мого колишнього директора я зрозумів, що приїхав не туди". А ось приклади "експлуатації" домашніх тварин: "не прийшов на роботу, тому що померла моя мавпочка", "кіт розбив мій будильник", "моя кішка народжувала вперше, і я повинна була бути поряд з нею". Але це ще цілком логічні пояснення запізненню, а бувають і зовсім містичні: "Я запізнився на роботу унаслідок того, що всю ніч я і мої друзі рухали будинки силою думки. Мені вдалося змусити підстрибнути і посунути будинок на 50 см. Після чого я прокинувся і виявилось, що проспав на 15 хвилин більше внаслідок чого запізнився". "Домовик кудись заховав моє взуття, тому мені довелося витратити багато часу на те, щоб його відшукати". Що тут говорити - фантазії деяких громадян, що спізнюються, можна тільки позаздрити. А хтось просто і чесно признається: "Запізнився на роботу умисне. Хотів подивитися, чим справа закінчиться". Про те, чим же справа все-таки може кінчитися, ми і поговоримо нижче. Зазвичай працедавцями до недбайливого співробітника застосовуються такі санкції, як догана, штраф і звільнення.

Догана

Погодьтеся, критику і незадоволеність в свою адресу мало кому приємно вислуховувати. Але хтось проводить із співробітником бесіди віч-на-віч, а хтось відчитуватиме при всьому колективі, а потім ще пригадає і минулі промахи. Тут вже, як "повезе". Звичайно, якщо причини поважні (проблеми з транспортом, захворіла дитина, затопили сусіди і тому подібне), та і спізнюєтеся ви рідко, строгих заходів нормальний керівник застосовувати не повинен, максимум небагато "покартати". Але при систематичних запізненнях, чаша терпіння начальника може переповнитися і від слів він перейде до справи. Відзначимо, що часто начальникам рекомендують, не звільняти відразу, а спробувати з'ясувати причини регулярних запізнень. Адже справа може бути не тільки в банальній ліні і незібраності, але і в психологічній травмі, і тоді людині потрібна професійна допомога, а не осуд. Втім, в кризу більшість працедавців швидше вважатимуть за краще не жертвувати головним дефіцитом - часом.

Штраф

Матеріальне - краще не тільки заохочення, але і покарання. І, як не сумно, але багатьох людей саме грошова складова стимулює приходити на роботу вчасно. Хтось, правда, ще вмудряється обурюватися: "запізнився всього на півгодини, а частини бонусів позбавили!" Хоча, звичайно, вирахування із зарплати за п'ять хвилин запізнення - все-таки перебір. Головним інструментом працедавця для боротьби із запізненням в даному випадку є правила внутрішнього трудового розпорядку. У них чітко розписані права і обов'язки співробітника, включаючи час його появи на робоче місці. Крім того, як матеріальне покарання, керівництво може позбавити премії співробітника, що часто спізнюється (або зменшити її розмір). Проте, деякі працедавці також застосовують таку міру, як наднормові. Співробітника, що запізнився, можуть "попросити" затриматися увечері, після закінчення робочого дня.

І найнеприємніше - звільнення

Більш того, навіть єдиний випадок нез'явлення на роботу без поважної причини вважається підставою для звільнення. Які ж причини вважаються поважними? До них відносяться: невідкладний візит до лікаря, виклик в правоохоронні органи, кардинальні збої в роботі суспільно транспорту, а також форс-мажори (наприклад, пожежа, повінь, стихійне лихо). Але відзначимо, що, за великим рахунком, причину запізнення співробітник повинен підтвердити документально. А ось пояснювальні записки багато працедавців вважають "несерйозними". І, звичайно, громадянам, що постійно спізнюються, варто задуматися і тому, що запізнення зменшують в очах пунктуального начальства ваші достоїнства і про те, що «затримуючись» можна позбутися вигідних ділових партнерів. До речі, а в багатьох організаціях існує негласне правило: якщо претендент спізнюється, його кандидатура навіть не розглядатиметься. І невелика порада, якщо все-таки спізнюєтеся - повідомите про це. Сьогодні практично у будь-якої людини є мобільний телефон, і хвилинний дзвінок допоможе уникнути подальшого конфлікту і неприємної ситуації. Джерело: www.domik.net

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад