Генний інженер

Що робить?

Генні інженери мають справу переважно з рослинами та тваринами, яким пересаджують потрібні гени для одержання нових властивостей. Наприклад, генетики вивели банани, які виробляють вакцину проти поліомієліту, і картоплю, яка захищає від гепатиту. Генні інженери вчаться поліпшувати породу тварин, використовувати їх для промислового виробництва білків і вирощування людських органів і тканин для трансплантації.

Що треба знати та вміти?

Генна інженерія - це розділ молекулярної біології, прикладна молекулярна генетика, завданням якої є конструювання нових, не існуючих у природі сполучень генів. Основне вміння - розмножувати спадкоємний матеріал (ділянки молекул ДНК, гени), а потім переносити ці гени в бактерії, рослини та тварин.

Де вчитися?

Профільна освіта - біологічна або медико-біологічна, а найкраща спеціальність - «Генетик», хоча біолог або мікробіолог теж можуть займатися цим напрямком науки. Головне, одержати освіту не в педагогічному виші, інакше в дипломі буде написано «Учитель біології».

Де працювати?

У науково-дослідних лабораторіях і НДІ, тут пропонуються посади від лаборантів до старших наукових співробітників і завідувачів лабораторіями. Можна піти з великої науки та стати фермером або агрономом, вирощувати на продаж трансгенні продукти та тварин.

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад