Освіту за кордоном можна здобути й безкоштовно

Введення зовнішнього незалежного тестування дає можливість тим, хто дійсно добре вчився в школі, вступити до будь-якого вузу без блату. Але за рахунок скорочення бюджетних місць на багато популярних спеціальностей міцним «середнякам», як правило, доводиться йти на контракт. А ціни на контрактне навчання в Україні з кожним роком кусаються усе болючіше. Так, торік більшість вузів підвищили вартість навчання на 20-25%, а найтоповіші - на 40-45%. Що буде цього року із цінами на вищу освіту, поки невідомо. Але, виходячи з досвіду минулих років, знижуватися вони точно не будуть. При цьому більшість українців або забувають, або просто не знають про те, що за кордоном освіту можна отримати безкоштовно. У цьому плані можна звернути увагу на Чехію, Німеччину, Швецію та Фінляндію: саме до цих країн найчастіше їдуть вчитися «знаючі» українці. Хочеться попередити відразу: безкоштовне навчання можна одержати тільки в державних вузах, і в більшості країн така можливість надається тільки для тих, хто вивчить національну мову. Але є й виключення - країни, де безкоштовно можна вчитися англійською.

І ще. На Заході викладання в державних вузах відрізняється від приватних. Якщо ви хочете займатися філософією, літературою, історією, науковою працею, то державні вузи для цього - чудовий вибір. Якщо ж ви хочете присвятити себе банківській справі, менеджменту, готельному бізнесу, то для цього більше підійдуть приватні вузи, де йде наголос на практику та спілкування прямо з компаніями, які потребують таких кадрів.

НА БУДЬ-ЯКИЙ СМАК: ОСВІТА В СХІДНІЙ, ЗАХІДНІЙ І ПІВНІЧНІЙ ЄВРОПІ

ЧЕХІЯ

Зручна тим, що від України її відокремлюють усього кілька годин перельоту. Та й навчитися чеській мові набагато легше, ніж, наприклад, фінській. Але тут можна одержати безкоштовну вищу освіту тільки в державному вузі, де викладання ведеться чеською мовою. Підготуватися до нього можна на мовних курсах у Чехії (як правило, від 6 місяців до 1 року, вартість від 1900 євро). Курси чеської в Україні навряд чи допоможуть здати іспит. Вступити до держвузу після них практично неможливо. Бажано вибирати спеціалізовані курси для вступників до вузів Чехії, де, крім вивчення чеської мови, пропонується також підготовка до здачі профільних предметів, а також допомога в оформленні документів для вступу.

Також можна спочатку вступити до одного з приватних вузів Чехії (у середньому за рік прийдеться заплатити 1700-2500 євро), тому що сюди приймають російськомовних студентів з мінімальними знаннями мови (після 1-2-місячних курсів). У такому випадку не втрачається рік на вивчення мови, а студент відразу розпочинає навчання на першому курсі. Однак при наступному вступі до державного вузу гарантії, що візьмуть відразу на другий курс, немає, швидше за все, прийдеться знову піти на перший курс.

Абітурієнтові необхідний атестат зрілості (для вступу на бакалавріат) або диплом бакалавра (для вступу на магістратуру). На проживання буде потрібно близько 300-400 євро на місяць (3000-4000 євро за академічний рік).

Дипломи чеських вузів високо цінуються в Європі, після закінчення є гарні шанси залишитися на ПМП у Чехії.

ГЕРМАНІЯ

Нещодавно іноземцям отримати безкоштовну вищу освіту було цілком реально. Платили лише ті, хто вже мав один вузівський диплом, і ті, хто не уклався в передбачений програмою термін навчання (десять семестрів). А для вступу до німецького вузу іноземцеві було потрібно здати тільки мовний тест.

Однак «халявність» мала й свої негативні сторони. Вузам не вистачало коштів, що відбивалося на якості викладання. До того ж до числа учнів часто попадали випадкові люди й просто ледарі. За деяким даними, біля половини приїжджих студентів у Німеччині прогулювали заняття, недовчились до кінця й взагалі потрапляли до числа невстигаючих. Добропорядні німці схопилися за голову. Тому введення розумної плати стало єдиним виходом у сформованій ситуації.

В 2005 році, відповідно до рішення конституційного суду, кожна німецька земля отримала право самостійно вирішувати, чи перейде в ній вища освіта на комерційну основу й скільки прийдеться студентам за неї платити. На думку суддів, введення плати дозволить вузам держави поліпшити якість підготовки та посприяє збільшенню свідомості студентів стосовно навчання. Результати не змусили себе чекати: незабаром плата була введена у вузах Баденвюртемберга, Баварії, Гамбургу, Саксонії, Саксонії-Ангальта та Саару.

Вища освіта залишалася безкоштовною тільки в Берліні, Бранденбурзі, Шлезвіггольштейні та Мекленбурзі-Передній Померанії. В інших землях її вартість коливалася від ?35 до ?900 за семестр. У деяких землях студентським профспілкам вдалося скоротити плату. Наприклад, у Гамбурзі плату скоротили з ?500 до ?375. У Гессені з зимового семестру 2009 року за навчання знову не треба буде платити. Так що варто дуже уважно дивитися, на якій землі надається безкоштовне навчання за потрібною вам спеціальністю.

Для вступу до вузів Німеччини необхідна початкова вища освіта (два курси на стаціонарі українського вузу) і знання німецької мови як мінімум на впевненому середньому рівні (у такому випадку, швидше за все, знадобиться провчитися 1-2 семестри на підготовчих курсах при вузі, перш ніж розпочати безпосереднє навчання). При вступі потрібно здати екзамен з німецької мови. На життя буде потрібно близько 600 євро на місяць. Випускникам німецьких вузів надається можливість протягом року шукати роботу в Німеччині. Стипендія виплачується не всім студентам держвузів, а тільки найкращим. Можуть бути проблеми з гуртожитками: у Німеччині існують жорсткі норми - на одну людину повинно бути 16-20 квадратних метрів площі. Як правило, кожний студент живе сам у кімнаті. Зрозуміло, що при такому величезному потоці іноземців місця вистачає не кожному.

ФІНЛЯНДІЯ

На сайтах агентств, які спеціалізуються на навчанні за кордоном, ви знайдете безліч відгуків із приводу халявного навчання в цій країні. Адже у Фінляндії, на відміну від більшості країн, можна безкоштовно одержати вищу освіту ще й англійською мовою. Правда, не у всіх вузах і не за всіма спеціальностями. Відповідно, якщо ви не будете володіти фінською, у вас буде менше шансів вступити до вузу цієї країни. А вчитися фінською непросто через складність самої мови. Проте в скандинавських країнах повно відповідних лінгвістичних курсів, причому безкоштовних.

Мовні труднощі - це квіточки. Ягідки - це одержання візи у фінському посольстві. Як розповідають наші експерти, до українців тут досить насторожене ставлення. Нашим дуже часто відмовляють. До того ж на підтвердження фінансової платоспроможності Фінляндія встановлює досить високі вимоги: на вашому рахунку повинно бути не менше 6000 євро. Це пов'язано з тим, що життя в цій країні досить дороге. При цьому знайти підробіток студентам, особливо без знання фінської мови, досить складно. Не так просто залишитися на ПМП після закінчення навчання. Відносно легко знайти роботу в цій країні тільки програмістам.

Якщо вас не лякають перераховані вище нюанси й ви все-таки зацікавилися можливістю здобуття вищої освіти у Фінляндії, то вам належить знати: для того щоб вступити до фінського вузу, потрібно мати відмінний шкільний атестат і міжнародний сертифікат TOEFL, який підтверджує ваш рівень англійської.

ШВЕЦІЯ

Тут є безкоштовна вища освіта англійською мовою. Для вступу на бакалавріат потрібен атестат про закінчену середню освіту та сертифікат, який підтверджує рівень англійської мови (TOEFL або IELTS). Стипендія невелика, тому іноземцям дозволяється працювати під час навчання.

Для вступу на магістратуру потрібен диплом бакалавра або фахівця та сертифікат, який підтверджує рівень англійської мови (TOEFL або IELTS). Є можливість одержати стипендію.

Раніше було заборонено залишатися в країні після закінчення вузу. Тепер же, за новими правилами, якщо ви провчилися та одержали 30 навчальних балів, то можете клопотатися про дозвіл на роботу та свідоцтво на проживання у зв'язку з роботою у Швеції. Там існує система credit points (кредитна одиниця). Одна кредитна одиниця дорівнює одному тижню навчання в університеті (1 семестр - 20 кр. ед.). Ця система уведена для підрахунків пройдених людиною годин навчання.

У майбутньому уряд Швеції планує ввести оплату за навчання для студентів не з країн ЄС у розмірі близько 8000 євро на рік. Існує думка, що 2011-2012 навчальний рік буде останнім безкоштовним роком. Але поки навчання у Швеції для іноземців у державних вузах безкоштовне.

ЩО ПОТРІБНО ЗРОБИТИ

Всім студентам, що вступають до закордонних вузів, необхідно надати до посольства довідку з банку про наявність рахунку в євро. Розмір суми залежить від обраної країни. Так, для Чехії досить близько 4500 євро, для Фінляндії - від 6000 євро, для країн Західної Європи - 7500 євро.

Пройти мовні курси. Як правило, для підтвердження ваших знань англійської потрібен сертифікат TOEFL або IELTS, німецької - DSH.

Якщо майбутньому студентові ще немає 18 років, необхідно оформити достроково дорослий закордонний паспорт (а не дитячий проїзний документ!). Для цього до ВВІР необхідно надати довідку про те, що заявник вступає до закордонного вузу на навчання.

Перед одержанням візи зажадають обов'язкову медстраховку, звичайно з покриттям на 30 тисяч євро (це біля $100 на рік). Ще краще, якщо ви оплатите страховку тієї країни, де будете навчатися. Вона трохи дорожча, але довіри до неї на Заході більше.

Оформити візу. Звичайно на це йде 2 місяці, але бувають випадки, коли посольство затягує оформлення до 3-4-х місяців.

Перші півроку навряд чи вдасться працювати, тому необхідно мати гроші на проживання та харчування (від 300—400 євро на місяць).

ПІДГОТОВЦІ ВІДДАЙТЕ РІК

Вибравши вуз, що сподобався, можна подати заявку по інтернету та почекати відповіді. Деякі вузи навіть практикують здачу іспитів дистанційно, «по мережі». Можна скористатися послугами агентств, які займаються закордонними освітніми програмами. Їхні послуги коштують від 400 до 500 євро (Східна Європа), ?1000-1200 (Західна Європа), проте забезпечать вас «повним супроводом»: від подачі документів і збирання довідок до допомоги в організації від'їзду, у бронюванні житла на якийсь час. Супровід в країні навчання звичайно здійснюють закордонні партнери українського освітнього агентства, які «ведуть» студента протягом першого року навчання, допомагаючи вирішувати всі виникаючі питання - з навчанням, проживанням, медичною страховкою, продовженням візи й т.д. Тут головне - потрапити в «гарні руки» - компанію, яка працює в цьому напрямку вже багато років (бажано мінімум 5 років).

Можна пройти шлях самостійно, якщо є час, доступ до інтернету та знання мови. Однак на етапі посольства все-таки варто звернутися до консультантів, щоб не «засипатися» на підготовці пакета документів відповідно до всіх вимог посольства й на співбесіді з консулом. Враховуйте, що візи громадянам України дають не так легко, як хочеться: видача може затягтися на 4 місяці. Взагалі готуватися до вступу до закордонного вузу потрібно як мінімум за півроку, а краще - за рік.

Джерело: http://www.segodnya.ua/

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад