Процес прийняття рішень залежить від спогадів

Нове дослідження, опубліковане у виданні Journal of Consumer Research, визначало роль настрою в прийнятті заснованих на спогадах рішень.

«Припустимо, минулого тижня ви були в ресторані, де смачно перекусили, де вас обслужили за вищим рівнем і навіть рахунок подали так, що стало зовсім ясно: для позитивного іміджу ресторатор не жалкує грошей навіть на виготовлення папок для тих же меню та карти вин», пишуть автори Анастасія Почепцова з Мерілендського університету та Натан Новемскі з Єльського університету. «Далі припустимо, що до ресторану ми потрапили в гарному або поганому настрої, в залежності від того, чи йшов на вулиці дощ або світило сонце. Повернулися б ви в той же ресторан через тиждень, якщо в перший раз потрапили в нього в ясний сонячний день?»
Учені з'ясували, що настрій зазвичай не відіграє ролі в побудові суджень про події після того, як вона проходить. Інакше кажучи, пам'ять про відвідування ресторану не буде затьмарена негативом від дощового дня в день його відвідування. Однак якщо в процесі їжі в той самий день вас запитати, чи подобається вам, припустимо, меню, ваші відчуття віддрукуються в пам'яті саме у зв'язку з рестораном.
«Найчастіше люди прагнуть позбутися впливу настрою у формуванні оцінок», зазначають автори. «Однак це не завжди вдається, і часом звичайний дощовий день здатен зіпсувати враження від ресторану, якщо яким-небудь чином акцентувати увагу людини на власних відчуттях».

Джерело: http://innovanews.ru/

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад