Обережно: шахраї знову "пропонують роботу"

На ринку столичних вакансій з'явився новий вид шахрайства - на сайтах оголошень пропонують телефонувати в якісь «відділи кадрів», після розмови з якими приходять позахмарні рахунки за телефон. Шукачам також пропонують купити якісь списки вакансій (як правило, липові) за сотні грн. Правозахисники вважають, що у Києві працює декілька десятків таких банд шахраїв.

ТЕЛЕФОН. Безробітний бухгалтер Олексій став жертвою телефонних шахраїв. У пошуках роботи він дзвонив зі свого міського телефону потенційним роботодавцям, телефони яких були опубліковані в щотижневику «Пропоную роботу». «Зателефонувавши по оголошенню «Бухгалтер, ДР від року, робота з первинними документами. З/п до 4800 грн. тел. 0-95-851-3216», я потрапив на якогось менеджера з кадрів, який запропонував передзвонити й уточнити всі питання за телефоном 070-345-20-23. За цим номером запропонували заповнити анкету в телефонному режимі, після чого пообіцяли передзвонити», — розповів Олексій. Через декілька тижнів йому прийшов рахунок за розмову — 228 грн. За ці гроші Олексій просто купив липові вакансії, адже через декілька годин після заповнення анкети йому передзвонили та продиктували 3 телефони роботодавців, яким не потрібні були співробітники.
ПЛАТА ЗА ВАКАНСІЇ. Подібний випадок відбувся з продавцем Наталею. «У журналі з вакансіями я прочитала оголошення, де були потрібні продавці в магазин. Вирішила подзвонити. Дівчина попросила приїхати в офіс і «оплатити вакансію», - розповіла нам Наталя. Вона заплатила 400 грн. і одержала список з чотирьох вакансій продавця з окладом від 5 тис. грн. «Але коли я початку дзвонити цим роботодавцям, виявилося, що деякі телефони просто відключені, а один заявив, що зарплата - 1,5 тис. грн.». Схожих шахраїв зараз в Києві багато. «Це справжній бум! Таких контор по Києву понад 20. І їхня кількість буде зростати. Як підтвердження тому - маса вакансій телефонних операторів, яких набирають для ошукування народу»,- розповів нам правозахисник Едуард Багіров. Покарати таких шахраїв неможливо, оскільки люди добровільно дзвонять і платять. «Але я б однаково радив всім потерпілим подавати скарги до міліції. Як тільки подібних звернень набереться достатньо для відкриття справи, правоохоронці почнуть шукати шахраїв», - зауважив Багіров. За його словами, у столиці популярні й інші липові вакансії, де від шукача потрібно пройти якісь навчальні курси (зрозуміло, за гроші), але після оплати уроків, роботодавець зникає. Пропонують і роботу вдома, де потрібно клеїти марки або конверти, але для цього треба придбати папір, марки, конверти.

МІЛІЦІЯ ВЖЕ ЗАТРИМАЛА БАНДУ

У міліції говорять, що кияни вкрай рідко звертаються до них зі скаргами на шахраїв-роботодавців. А якщо люди навіть і приходять — їм складно допомогти. «Ті, хто платять за вакансії подібних конторам, самі себе підставляють. Адже в договорах, які вони підписують, написано дрібним шрифтом, що компанія надає тільки інформаційні послуги, тобто дає номера телефонів роботодавців. Тобто вони працюють фактично законно. А тих, хто пропонує зателефонувати, а потім приходять великі рахунки, можна хіба що покарати адміністративним штрафом», — сказав нам начальник відділу міліції Києва Володимир Поліщук. Правда, нещодавно міліції вдалося пов'язати банду шахраїв, які протягом десяти днів ошукали понад 60 громадян, пропонуючи їм працевлаштування та гарну зарплату. Вони просили тисячу гривень за допомогу в працевлаштуванні. Однак, ані роботи, ані грошей жоден не отримав.
Джерело: http://www.segodnya.ua/

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад