Фонд соцстраху перевірить лікарняні та декретні українців

Фонд соцстраху перевірить лікарняні та декретні українців

У першу чергу первинну медичну документацію тих лікарень, які видали найбільшу кількість листків непрацездатності. Під це спеціально збільшать штат ревізорів, хочуть з'ясувати всю таємницю.

Хоча навіть поточні інспекції підтвердили, що проблема є. Як розповіли в ФССУ, в 2018 році було перевірено 207 495 листків непрацездатності та у 8 614 випадках були виявлені порушення. До дисциплінарної відповідальності притягнули 209 лікарів.

Як перевіряють

У 2019 ревізії відновили в березні. Перевірки вже йдуть повним ходом, причому спільно з представниками органів охорони здоров'я місцевих державних адміністрацій та органів місцевого самоврядування.

Підставою для перевірки може стати:

  • суттєве зростання кількості днів тимчасової непрацездатності на підприємстві;

  • відсутність повідомлення про виплату коштів застрахованим особам протягом трьох місяців з дня проведення фінансування Фондом за умови, що страхувальник не зміг пояснити цю затримку;

  • системні порушення тощо.

Як карають

У разі виявлення фактів видачі фальсифікованих листків непрацездатності контролери повідомляють про це у виконавчу дирекцію Фонду та звертаються в ГУ Національної поліції. Виконавчою дирекцією ФССУ спільно з Міністерством охорони здоров'я запроваджено щотижневий моніторинг виданих листків непрацездатності. Однак, як зазначили в соцстраху, в зв'язку з реформуванням системи охорони здоров'я протягом 2018 року деякі установи охорони здоров'я не надавали інформацію про кількість виданих та продовжених листків непрацездатності.

«Відсутність достовірних даних про видані листках непрацездатності унеможливлює якісне планування роботи управлінь виконавчої дирекції Фонду щодо проведення перевірок обґрунтованості видачі листків непрацездатності. Саме тому, з метою отримання зазначеної інформації, регіональними управліннями виконавчої дирекції Фонду проводиться робота з органами охорони здоров'я обласних (міських) держадміністрацій щодо надання закладами охорони здоров'я всіх відомостей про кількість виданих та продовжених листків непрацездатності», розповіли в ФССУ.

Що вимагають від лікарів

Від лікарів вимагають докладно та зрозуміло формулювати не тільки сам діагноз, а й характер та ступінь порушення функцій організму, які привели до неможливості працювати або інвалідності. А ще писати терміни тимчасової непрацездатності, вказувати направляється хворий на додаткові консультації, обстеження, амбулаторне або стаціонарне лікування.

Самі лікарняні листки перевірять на відповідність з «технічним описом бланка», затвердженим спільним наказом МОЗ, Мінсоцполітики та Фондом соцстрахування. Дотримання порядку, умов видачі та продовження листів також проженуть на відповідність з інструкцією МОЗ.

Хто за все відповість

Якщо виявиться, що Фондом соцстрахування був профінансований липовий лікарняний, то до відповіді залучать не тільки лікаря, але й роботодавця, який його підписав.

Йому загрожують штрафи та суди по компенсації виплачених ФССУ грошей. А керівництво компанії все може стягнути з недбайливого співробітника, який підробляв документи. Проте, роботодавець також зацікавлений в тому, щоб лікарняні були справжніми. Адже перші 5 днів хвороби він оплачує особисто з фонду заробітної плати, кажуть експерти.

Як працюють ревізії

Самі ж лікарі відзначають, що під страхом перевірок Фонду соцстрахування, медпрацівники намагаються все ж не зловживати випискою нерелевантних лікарняних. Але відзначають, що підроблені лікарняні можна легко знайти в Інтернеті.

«Перевірки не сприяють роботі медзакладу, і відволікають персонал від роботи. Приватні клініки теж в зоні ризику. Адже, з одного боку, під час медреформи вони також, як і комунальні отримали можливість видавати лікарняні, а з іншого, вони зацікавлені в заробітку. Проте, закон наділяє Фонд соцстрахування повноваженнями перевіряти обґрунтованість їх витрат. Часто підроблені лікарняні не мають ніяких ознак офіційних документів. На них може навіть не бути печаток. Як правило, куплені такі через Інтернет», розповів голова Київської міської профспілки працівників охорони здоров'я Сергій Кубанський.

Як в Україні обманюють з декретними посібниками

В Інтернеті торгують різними підробками. Це можуть бути лікарняні неіснуючих і закритих клінік, а можуть і листи діючих медустанов. Тобто шахраї можуть підставити під перевірку конкретну лікарню, і ревізія відбудеться навіть, якщо прізвище лікаря виявиться вигаданим.

Як поборють шахраїв

Боротьбі з тіньовим ринком лікарняних листів може посприяти швидке введення в Україні електронних лікарняних, кажуть лікарі. Такий е-документ засвідчується електронним підписом лікаря, і дозволить краще простежувати видачу таких довідок.

А поки що будь-яку печатку та підпис можна підробити.

«Під час робочих груп з цього питання озвучувалися дані, що деякі лікарі видавали в день по декілька сотень лікарняних листів. Не знаю, наскільки це можливо, але таке явище все-таки в Україні присутнє, це не секрет. Якщо на бланку стоїть підпис лише лікаря, то відповідальність персональна, якщо ж печатки та підписи ще когось із керівництва, то відповідати доведеться всім. Електронна система буде прозора і для медичного працівника, і для його роботодавця. Думаю, що обхідні шляхи якісь може й придумають, але таких випадків має стати все ж менше», зауважив голова Української федерації роботодавців охорони здоров'я Володимир Симоненко.

https://ubr.ua/

 

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад