"Кадри вирішують все"

“Кадри вирішують все” - відомий вислів, завжди актуальний, особливо зараз у нашій країні.

Керування - це завжди дії з людьми - кадрами. Якщо ви керівник, то, всупереч новомодним твердженням, ви управляєте не процесами, не ресурсами, не технологіями та ін., ви управляєте кадрами та тільки кадрами. Ваші підлеглі-виконавці можуть управляти процесами, якщо в них немає своїх підлеглих. А ви повинні управляти персоналом. Якщо ви керівник, тоді ви управляєте своїми підлеглими. Якщо ви фахівець, тоді ви управляєте процесами. Визначайтеся - третього не дано!

Так що ж “вирішують” кадри? Гарні кадри виконують те, що вимагає їхній начальник. Саме керівник визначає завдання, що повинні вирішувати підлеглі, і контролює їхнє виконання. Саме керівник підбирає ці самі кадри, виходячи з намічених цілей, і навчає своїх співробітників, якщо їхньої кваліфікації недостатньо, або організує їхнє навчання. Тому, саме керівник несе повну й одноособову відповідальність за все, що відбувається в тому колективі, яким він керує. І безглуздо ремствувати на поганих підлеглих - вони такі, яких набрали і якими їх зробили.

Отже, добробут підприємства цілком і повністю залежить від керівника, і поліпшити цей стан він може тільки через своїх співробітників. І в цьому сенсі, дійсно, “кадри вирішують все”.

Для малого або середнього бізнесу потрібно всього лише декілька десятків або сотень людей. У будь-якому навіть невеликому містечку завжди можна знайти з десяток людей з гарною спеціальною, не обов'язково вищою, освітою. Для створення управлінської команди невеликого, або середнього підприємства вони повинні бути недурні, честолюбні, відповідальні та здатні до навчання. Це, звичайно, не просто, але завжди можливо. Потрібно тільки грамотно організувати відбір. Практика показує, що 4-6 місяців буває достатньо, щоб сформувати основний кадровий кістяк підприємства.

Якщо у вашій місцевості немає вузькоспеціалізованих працівників, таке теж буває, то вам доведеться або відправити декількох своїх співробітників на навчання, або виписати фахівців до себе. У кожному разі, для того, щоб мінімізувати кадрові ризики та не залежати від кон'юнктури ринку праці, необхідно організувати в компанії процес навчання працівників, підвищення їхньої кваліфікації, обміну досвідом.

“Вирощування” своїх фахівців дає компанії декілька додаткових переваг. По-перше, ви одержує лояльних до компанії співробітників. По-друге, у процесі навчання працівники одержують ті навички, ту спеціалізацію, що дійсно потрібні їм для найбільш ефективного вирішення поставлених перед ними завдань. По-третє, можливість просування кар'єрними сходами завдяки безперервному вдосконаленню дуже сильно підвищує мотивацію працівників, “змушуючи” їх працювати з повною самовіддачею.

Але мало набрати кваліфікований персонал, необхідно створити йому комфортні умови для роботи. А це й ергономічне робоче місце, обладнане всім необхідним на відстані витягнутої руки. І сприятливий соціально-психологічний клімат у колективі. І гнучка система справедливої мотивації.

І, нарешті, головне, для ефективної роботи тандема начальник-підлеглий необхідно їхнє повне взаєморозуміння. Співробітник повинен точно розуміти, що від нього потрібно та мати відповідні повноваження, щоб виконати поставлені завдання. Керівник повинен бути впевнений, що підлеглий усе зрозумів правильно та у нього вистачить кваліфікації зробити те, що потрібно керівникові.

У кожному разі, відповідальність за невдачу лежить на керівнику. Або керівник погано пояснив, або не переконався, що його правильно зрозуміли. Або дав доручення не тому співробітникові.

У взаєминах між керівником і підлеглими важливо не тільки розуміння, але й, як у будь-яких людських відносинах, пристосовування друг до друга. Даючи завдання, керівник повинен ураховувати індивідуальні особливості співробітника сприймати та переосмислювати одержану інформацію. Тому важливо не тільки “що” говорити, але й “як”. Керівник повинен уміти правильно визначати для кожного співробітника форму та структуру подання інформації, її кількість, і мати зворотний зв'язок для перевірки, що його правильно зрозуміли. Підлеглий, у свою чергу, повинен надавати доповіді, звіти, інші документи та пропозиції у вигляді, зручному для керівника.

Взагалі, це загальне правило: щоб вас розуміли, потрібно говорити мовою співрозмовника.

Джерело: http://www.mosresult.ru/

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад