Якщо робота не до душі

Хочеться працювати в задоволення, однак робота викликає лише нудьгу і роздратування? Кілька порад як змінити ситуацію.

За даними опитування, проведеного у Великобританії, 400 чоловік з 1000 при першій же нагоді готові піти з ненависної роботи. У нашій країні ситуація, на жаль, не краще.

На жаль, дуже часто люди займаються тим, що їм не подобається. Це може бути результатом помилкового професійного вибору, коли людині не підходить професія, якою вона володіє. Наприклад, дівчина, яка закінчила педагогічний вуз і працює в початкових класах, розуміє, що її дратує гучне і неспокійне шкільне життя. Нерідко буває й так, що професія цілком влаштовує, але конкретне місце роботи не до душі. Скажімо, організація виробничого процесу суперечить уявленням, що склалися в даного фахівця. Крім того, на негативне ставлення до роботи може впливати і посада, яку людина займає. Наприклад, співробітник прагне до творчої роботи, хоче виявити свої знання і здібності, а йому доводиться з дня на день оформляти ордери, накладні та ін

У житті будь-якої людини бувають ситуації, коли є улюблена справа, але він змушений займатися чимось іншим, тим, що не дуже подобається. Педагог отримує величезну радість від роботи в школі. Але вчительської зарплати ледве-ледве вистачає на життя, і доводиться шукати іншу сферу діяльності. Звичайно, шкода залишати школу, але вчитель все ж таки йде на компроміс із власними бажаннями. І що в результаті? Природжений педагог страждає тому, що займається нелюбою справою, сумує за школою, а діти втратили талановитого вчителя.

Можлива й інша ситуація. Молода людина захоплений музикою і хоче пов'язати з нею своє життя. Однак батьки проти такого вибору: "Що за професія - на гітарі бринькати, ось лікар - зовсім інша справа". Під їх тиском юнак здається і поступає до медичного інституту. У вільний час він продовжує "бринькати на гітарі", і у нього непогано виходить. А лікарське мистецтво не до душі, та й результати роботи досить посередні, що й не дивно.

Якщо робота не до душі

Нелюба справа викликає переважно негативні емоції. Виконуючи роботу за потребою, людина розмежована з нею; вона і робота не є єдиним цілим, вони відчужені один від одного. Така людина не може реалізувати себе у своїй діяльності і, як правило, страждає від цього.

Нелюба справа навряд чи буде виходити добре. Йому неможливо віддавати весь час і сили. Перебуваючи на роботі, людина "відбуває покарання", вважає години до того моменту, коли можна йти додому. Щоб якось скрасити час, вона із задоволенням відволікається на сторонні заняття.

Але неприємності починаються ще до початку трудового дня. На роботу йти зовсім не хочеться, і щоранку над собою здійснюються титанічні зусилля, щоб дотягнути до дверей контори. Вже з самого ранку з'являється думка - скоріше б вечір. Рідкісні події, які радують протягом дня, - це обідня перерва і перекури (при цьому зовсім не обов'язково, щоб людина дійсно палила). А очікування вихідних починається вже з понеділка. Ну чому сьогодні не субота, не Перше травня?

Весь день робітник проводить за нелюбою справою, а ввечері, знесилений, повертається додому. Як це не парадоксально, ненависна робота забирає набагато більше енергії, ніж та, яка подобається. Людина практично весь час відчуває спустошеність. І при цьому далеко не завжди розуміє, що з ним відбувається. Життя стає якомсь сірим, безрадісним. Робота не приносить нічого, крім роздратування і втоми, а настрій такий, що оточуючі починають його цуратися або цікавитися станом здоров'я. І не даремно.

Постійне невдоволення роботою, нервове напруження ведуть до стресу, який виснажує людину і здатний спровокувати низку захворювань. Здавалося б, вона абсолютно здорова, і немає приводу не працювати. Але організм сам знайде лазівку і звільнить господаря від неприємних обов'язків. Бідолаха може не усвідомлювати, що з ним відбувається. З'являються головні болі, знижується імунітет, мучить безсоння. Але під час відпустки симптоми таємниче зникають, а в перший робочий день повертаються знову. Американські вчені виявили, що у людей, які десять років пропрацювали в стресових умовах, ризик захворювання на рак набагато вище, ніж у тих, хто отримує задоволення від своєї роботи.

Постійно незадоволений роботою чоловік нерідко ухиляється від виконання своїх професійних обов'язків. Можливо і "мимовільне забування" про роботу: начебто і пам'ятав про завдання, але раптом все з голови вилетіло. У такому випадку не виключено виникнення сумнівів у власній компетенції, здатності орієнтуватися у професійному світі. Такі сумніви можуть виникнути й у керівництва, що створить додаткову напругу і проблеми.

"Змін вимагають наші серця"

Не кожен здатний чесно зізнатися, що займається не своєю справою. До того ж в залежності від віку та загальної задоволеності життям подібне усвідомлення може бути досить драматичним. Так, людина робить те, що не подобається, але з роками все складніше піти на радикальні зміни. Звичка і стабільність (реальна чи уявна) прив'язує до місця. Наприклад, дослідження, проведені у Великобританії, показали, що головний фактор, що утримує людей на ненависній роботі, - це побоювання втратити в зарплаті. Дуже складно побороти в собі страх невдачі і зважитися змінити ситуацію. Цьому протистоїть і страх не знайти інше заняття, і небажання вчитися чомусь новому, і невпевненість у своїх силах. До того ж матеріальне становище не завжди дозволяє залишити роботу, та й навчання нової професії може зажадати чималих грошей.

Для виходу з подібної ситуації є кілька шляхів. Хтось залишить все, як є, махне на себе рукою і буде продовжувати займатися нелюбою справою. Хтось буде шукати порятунок на дні пляшки: випив і забув про проблеми. А хтось знайде сміливість зізнатися собі, що обрана професія не приносить не радості, ні користі, і наважиться на освоєння нової діяльності. І нехай тільки в другій половині життя, але знайде себе в улюбленій справі. Можливо, така людина повернеться до захоплення далекої юності і тоді, нарешті, відчує, що щаслива, що її життя наповнюється змістом.

Іноді життєва ситуація, що змінилася, підштовхує займатися пошуками іншої роботи. Неприємна в цілому подія (закриття підприємства, скорочення штату) може стати благом для конкретної людини. Працювала би вона до пенсії в цій організації і мучилася б, а тепер у неї є шанс знайти справу до душі.

"Звикнеться, то й полюбить?"

На жаль, життя нерідко складається таким чином, що людина не може поміняти роботу і змушена займатися нелюбою справою. Що ж тоді робити? Чи можна полюбити нелюбу роботу?

Для початку спробуйте знайти у своїй діяльності якісь позитивні сторони: вона не дуже втомлює, добре оплачується, офіс недалеко від дому і т. п. Почуття незадоволеності своєю справою може скрасити і думка про те, що виконувана робота корисна людям. Роблячи її сумлінно, ви, мабуть, відчуєте гордість за свою працю. Подобається зазвичай та робота, в якій є різноманітність, а вона скоріше залежить від підходу, ніж від фактичних умов. Постарайтеся по-,іншому поглянути на свої рутинні обов'язки, знайти в них щось, що викликає позитивні емоції. Творчий підхід до будь-якої роботи допоможе не тільки скрасити неприємні хвилини, але й, можливо, змусити полюбити справу, якою займаєшся. Поступово опановуючи премудрості професії, людина виявляє нюанси, про існування яких і не підозрювала. Так нелюбе заняття може стати улюбленим. Їй починає подобатися, що вона стає справжнім професіоналом, майстром своєї справи.

З іншого боку, хтось здатний звикнути і спокійно виконувати роботу, не особливо замислюючись, подобається вона йому чи ні. Є робота, і добре. Хотілося б займатися чимось ще? Напевно, а може й ні, він сам не знає.
Але для багатьох людей необхідність робити те, до чого не лежить душа, є непереборною проблемою. Для них зміна професії - єдиний вихід.

Досить рідко, але все ж зустрічаються люди, які не в змозі полюбити ніяку роботу. Для них вона в принципі не може бути улюбленою, тому що обмежує свободу, і взагалі це неприємне заняття. Тут проблема улюбленої-ненависної роботи відступає на другий план, а виникає питання відношення людини до трудової діяльності в цілому.

Робота та хобі

Забуваючи себе, годинами безперервно людина може чинити "залізного коня", вирізати фігурки з дерева, затамувавши подих розглядати колекцію марок чи монет, займатися рукоділлям, кататися на лижах, одним словом, реалізовувати своє захоплення - хобі. Здавалося б, поєднання хобі та роботи - ідеальний спосіб зробити працю улюбленою.

Однак далеко не завжди перетворення хобі в роботу приносить очікуваний результат. Особливість будь-якої діяльності полягає в тому, що на початковому етапі вона подобається, все цікаво, все нове, є можливість саморозвитку. Але з часом більшість робочих функцій стають звичними, відпрацьовується алгоритм їх виконання; тепер у роботі спокушають лише окремі моменти, а все інше - рутина. До того ж у будь-якій роботі існують складні, неприємні моменти. У результаті заняття, яке на етапі хоббі приносило задоволення, ставши роботою, втратило райдужну, емоційне забарвлення.

Неможливо уявити хобі без натхнення. Якщо його немає, людина тижнями не повертається до свого захоплення і займається чимось іншим. Роботу ж треба виконувати незалежно від настрою або натхнення. Наприклад, дівчина любить вишивати, але, зробивши це заняття своєю основною роботою, вона змушена буде вишивати цілими днями, за певним замовленням, та ще й з огляду на терміни. Так може з'явитися неприязнь до улюбленого заняття. Нерідко спроби поєднання хобі та роботи закінчуються тим, що людина втрачає хобі, яке їстало роботою, і при цьому усвідомлює, що і працювати в даному напрямку їй також не подобається. Адже одна справа пекти торти для сімейних свят, а інша - працювати в кондитерському цеху комбінату або в ресторані.

Трапляється, правда, що заняття улюбленою справою переростає в професію. Скажімо, подобалося дівчинці шити сукні для ляльок - вона виросла, закінчила інститут і з задоволенням працює модельєром. Дитяче захоплення футболом може згодом стати роботою, якщо людина вибере шлях професійного спортсмена. Хоча для успішної кар'єри одного інтересу замало, повинні бути ще й неабиякі здібності, і працьовитість. Інакше спроба поєднати хобі і роботу виявиться невдалою.

Часом у складних життєвих обставинах люди здатні отримати користь зі свого хобі. Наприклад, людина розводить акваріумних рибок. Коли підприємство, де вона працювала, закрилося, хобі перетворилося на джерело доходу: вона стала вирощувати рибок на продаж.

Збираючись зробити з хобі роботу, необхідно запитати себе, чи зможу я з дня на день займатися тільки обраною справою, чи не набридне це, чи є у мене здібності, чи зможу я досягти успіху в цій галузі, і залежно від відповідей зробити свій вибір.

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад