За крок від невдачі: що можна сказати "не так" на співбесіді

За крок від невдачі: що можна сказати

Щоб зачарувати (або розчарувати) іншого, достатньо всього 12 хвилин - так стверджує британський психолог Донна Доусон. Ваше завдання - не допустити помилку, не «ляпнути» щось зайве за цей короткий період часу. Що ж можна сказати на співбесіді «не так»? Розповідаємо, як можна ненавмисно відштовхнути доброзичливу людину з відділу кадрів.
1. Говорити погано про «колишніх»
Вас обов'язково запитають, чому ви пішли з минулого місця роботи або чому хочете поміняти нинішнє.
Що можна сказати «не так»?
Ви можете сказати правду: наприклад, вам мало платили. Або вас замучив ненормований графік, чварні колеги, агресивний шеф. Робота була безперспективною і не виправдала ваші сподівання. Ви витратили на неї кращі роки! Стоп. Ви чуєте себе з боку? Щоб вас не «занесло», краще навіть не починайте перераховувати свої образи на минулого роботодавця.
Що говорити?
Про колишніх роботодавців - або добре, або нічого. Згадайте, що ви розлучилися, як культурні люди. Ні слова про недоліки минулого місця роботи, говорите про очікування від майбутнього. Добре зайдуть аргументи «Мені б хотілося мати більш чіткий робочий графік» або «Я б хотів влаштуватися на роботу з великими перспективами кар'єрного росту». Співрозмовник буде вражений: відразу видно, ви не з тих, хто виносить сміття з хати.


2. Не питати про сферу діяльності
Ви прийшли на цю співбесіду, тому що побачили оголошення від ЗАТ ЛТД "Трастзападкапітал-мясомолремонт» про пошук фахівця вашого профілю. Ви поняття не маєте, що ховається за цією загадковою абревіатурою. Чому б про це не запитати?
Що можна сказати «не так»?
Дізнатися, чим займається компанія, варто ДО співбесіди, коли вас тільки на нього запрошують. В іншому випадку співрозмовник розуміє: ви прийшли сюди, тому що вам дуже-дуже потрібна робота, все одно де і ким.
Що говорити?
Дізнайтеся, чим займається компанія. І якщо ви хочете уточнити подробиці, сформулюйте питання так, щоб була видна ваша обізнаність. Наприклад: «Я знаю, що ви займаєтеся пошиттям чобіт і їх експортом на азіатський ринок. Як ви бачите мою роль у розвитку вашої компанії? ». Повірте, ви отримаєте багато бонусних балів від співрозмовника за те, що не полінувалися дізнатися, куди прийшли.


3. Критикувати
Вас просять оцінити конкурентів або запитують, як можна оптимізувати роботу компанії.
Що можна сказати «не так»?
Цілком ймовірно, що навколо багато неуків і непрофесіоналів, і вам є що про це розповісти. Ви вважаєте, що здорова критика покаже, який ви розумний і прозорливий. Ні. Чим красномовнішою буде ваша критика, тим швидше ваш співрозмовник зрозуміє, наскільки ви негативно мислите і вмієте бачити тільки погане.
Що говорити?
Згадуючи про чиїсь недоліки, згадайте і про сильні сторони. «У компанії Н. низький рейтинг, але вражаюча PR-стратегія». «Нинішні фахівці компанії можуть оптимізувати швидкість своєї роботи, але не дивлячись на повільність, вони вкрай скрупульозні».


4. Багато говорити
Рекрутер хоче, щоб ви відповідали розгорнуто. Щоб почути не тільки те, ЩО ви говорите, але і ЯК ви говорите. Звідси «улюблені» питання про ваші досягнення, недоліки і про те, як ви бачите себе через 5 років.
Що можна сказати «не так»?
Ви починаєте здалеку. З самого початку вашого кар'єрного шляху. Адже щоб відповісти на ці питання, необхідно згадати вашу життєву стратегію, цитату улюбленого письменника, згадати якийсь цікавий випадок і т.д. Адже вас так уважно слухають, а ви вмієте говорити і вражати співрозмовників своїм красномовством. Що насправді бачить ваш співрозмовник? Людини з блукаючими думками і розсіяним увагою, якого неможливо зупинити.
Що говорити?
Відповідь на це запитання не повинен триває довше однієї хвилини. Тобто 3-4-х пропозицій цілком вистачить, щоб відповісти на будь-яке питання співбесіди.


5. Занадто намагатися сподобатися
Звичайно ж, ви намагаєтеся сподобатися. Але ви упустите роботодавця своєї мрії, якщо будете прикидатися іншою людиною.
Що можна сказати «не так»?
Коли людина надто намагається сподобатися - це відразу помітно. Він киває і підтакує, що б не говорив рекрутер, «віддзеркалює» всі рухи співрозмовника і робить дуже явні компліменти компанії. Таке завзяття відлякує. Мабуть, ви прочитали занадто багато посібників по успішному проходженню співбесід.
Що говорити?
Не варто перекрикувати співрозмовника або говорити набагато швидше / повільніше його. А ось повторювати його жестикуляцію і згідно кивати на кожне речення - це зайве. По-справжньому зближує спілкування «на одній мові» і на рівних - коли обидві людини знаходять спільні теми і взаєморозуміння.

https://thepoint.rabota.ua

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад