Українцям хочуть дати додаткову відпустку

Українцям хочуть дати додаткову відпустку

Чоловіки підуть в декрет

Зокрема, автори законопроекту пропонують забезпечити батьків правом на декретну відпустку, а батьків двох і більше малолітніх дітей - правом на додаткову відпустку.

Крім того, батьків малолітніх дітей наділять правом працювати неповний робочий день (тиждень). А залучати їх до роботи в позаурочний час і відправляти у відрядження можна буде тільки попередньо заручившись згодою.

«Цей законопроект передбачає зрівнювання гендерних прав чоловіків і жінок в рамках трудового і сімейного права, зокрема, шляхом надання додаткових гарантій чоловікам. Так, з прийняттям проекту закону чоловіки зможуть реалізувати свої батьківські права більш повно, а жінки не будуть піддаватися дискримінації при прийомі на роботу », - розповів UBR.ua директор з розвитку Міжнародного кадрового порталу HeadHunter Україна Юрій Кострикін.

Але деякі з «нововведень», хоч і в урізаному форматі, і перш були передбачені КЗпП. Зокрема, право батька дитини на декретну відпустку до досягнення дитиною трьох років зафіксовано в КЗпП. Більш того, інші родичі, які фактично доглядають за дитиною, також мають право на декретну відпустку.

«Оскільки право батьків на декретну відпустку давно закріплено в українському законодавстві, але користувався ним відносно невеликий відсоток чоловіків, прийняття нового закону навряд чи істотно змінить статистику», - зазначила в інтерв'ю з UBR.ua юрист Eterna Law Юлія Зарічнюк.

Нинішній КЗпП також передбачає і право батька (і інших родичів, які фактично доглядають за дитиною) на неповний робочий день або роботу в віддаленому режимі до досягнення дитиною трьох років.
Додаткова відпустка

Законопроектом же пропонується встановити, що будь-який співробітник, який має дитину віком до 14 років або дитину з інвалідністю, має право на неповний робочий день або неповний робочий тиждень. При цьому оплата праці провадиться пропорційно до часу (або обсягом роботи) відпрацьованому співробітником.

«У 33-й статті КЗпП запропоновано заборонити переводити на роботи, пов'язані з ризиком для життя чоловіків, які мають дітей-інвалідів або дітей, віком до 6 років. Стаття 51 тепер дозволяє підприємствам за свій рахунок зменшувати робочий тиждень не тільки для жінок, але і для чоловіків, які мають дітей інвалідів або дітей, віком до 14 років. Правда тут ключове - бажання роботодавця, тому що це не обов'язкова норма закону », - зауважив UBR.ua директор з розвитку сайту пошуку роботи Work.ua Сергій Марченко.

Законопроектом також пропонується забезпечити батьків, які мають двох і більше дітей віком до 15 років, правом на оплачувану додаткову відпустку до 10 календарних днів, а також на відпустку до двох тижнів за свій рахунок.

Роботодавець не матиме права відмовити в наданні такої відпустки, в іншому випадку працівник зможе звернутися до суду для захисту своїх прав, кажуть юристи.

«Зараз законом« Про відпустки »передбачено право батька на додаткову відпустку за свій рахунок, якщо дитина - інвалід або потребує домашнього догляду за медичним висновком до досягнення ним 6-и років. Також таким правом можуть скористатися батьки, які виховують дитину без матері », - уточнила Юлія Зарічнюк.
Відрядження під забороною

Крім цього, чоловіків, які мають дітей з інвалідністю або дітей, віком до 14 років, тепер, так само, як і жінок, пропонується звільнити від венеричних робіт і відряджень, якщо співробітник від них відмовляється.

«Чоловіків пропонується зрівняти в правах з жінками в інших аспектах догляду за дитиною, в тому числі, що стосується декретної відпустки. Цікаво, що першим з пунктів в обгрунтуванні нововведень, Федерація роботодавців вказує необхідність виконання угоди про асоціацію з Євросоюзом. Виходить, угода про асоціацію з ЄС, знову додало простим українцям трохи прав і свобод », - зауважив Сергій Марченко.

Але не виключають експерти і піар-складової у цієї ініціативи. «Відомо, що восени депутати голосуватимуть поправки до Трудового кодексу і поки зміст всіх поправок до кінця не ясно. Може бути, такі зміни вже заплановані депутатами і будуть проголосовані. Тоді Федерація роботодавців зможе занести це голосування собі в актив, як власну ініціативу », - додав Марченко.
Проте, вважають експерти, такі зміни давно назріли, оскільки в українському суспільстві є певні усталені стереотипи і робочі моделі взаємодії всіх гравців ринку праці, з якими кожен з нас так чи інакше стикався на практиці. І далеко не завжди з хорошим результатом.

http://ubr.ua

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад