Українська митниця буде працювати за новими правилами

Українська митниця буде працювати за новими правилами

«Єдине вікно за фактом дало можливість проводити перевірку документів усіма контролюючими органами за 4 години. Але зараз бізнес починає говорити, що це не завжди вигідно. Тому що за рахунок хабарів митникам можна значно швидше пройти кордон », - розповів Капінус.

За словами начальника управління митної політики Міністерства фінансів Олександра Москаленко, постанова Кабміну №364 від 25 травня 2016 року дало право іншим контролерам на кордоні (екологам, представникам радіологічного та ветеринарного контролю) проводити вибірковий контроль. Однак жодне з відомств не скористалося цим. Всі хочуть тотально контролювати.

«Тільки тепер ці органи не справляються з обсягом роботи. Раніше вони ставили печатку не дивлячись, не виходячи з кабінету. А тепер змушені виходити на огляд кожного вантажу і у них просто фізично не вистачає людей і можливостей для такого контролю », - розповів Москаленко.

В результаті, як показало опитування, проведене компанією Gfk Україна для Інституту економічних досліджень і політичних консультацій, тільки 20% підприємств мали досвід проходження через «єдине вікно». Інші або не мали його зовсім, або користувалися послугами митних брокерів.

Як стверджують в Мінфіні, вони вже готують план реформування роботи митниці.

«Бізнес в єдиному вікні бачить непередбачуваність як з фінансових, так і по тимчасовим витрат при оформленні однакових імпортних операцій. При цьому наявність контрабандних потоків істотно знижує конкурентоспроможність легальних імпортерів », - запевнила гендиректор асоціації« Українські імпортери побутової електроніки »Софія Арасланова

Всі заходи боротьби з незаконним перетином кордону закінчуються тим, що сумлінні імпортери починають платити за несумлінних або стояти в чергах.

Тому в рамках затвердженої урядом концепції реформування УКРІНФОРМ в Мінфіні розробили свій план. Це поки не готові рішення, які будуть втілені в законах і постановах.

Як пояснив радник міністра фінансів Юрій Драганчук, у відомстві зрозуміли, що точкові зміни не дають ефекту. Тому вирішили кардинально змінити оцінку дій самих митників та методи їх роботи.

Всього в плані дій щодо реформування митниці значиться 19 напрямків, які до кінця липня планується затвердити постановою КМУ. Питання навчання персоналу і комунікації із зовнішнім світом важливіше для самої митниці. Найбільший інтерес для бізнесу представляють зміни по процедурам визначення митної вартості та пропуску товарів.

У напрямку 7 (Митні зобов'язання) пропонується запровадити стандартні алгоритми оцінки митної вартості товарів, їх класифікації, визначення країни походження.

«Щоб у митників було якомога менше простору для фантазії, спробують максимально чітко прописати всі дії, які повинен здійснити працівник митниці», - розповів UBR.ua глава митного комітету Харківського відділення Європейської Бізнес Асоціації, партнер ЮФ Bargen Святослав Бартош.

Наприклад, спочатку перевірити документи на наявність розбіжностей в даних, що підтверджують вартість товару. І в залежності від результату переходити до виконання наступного пункту інструкції. Так, якщо відмінності виявлені - витребувати документи від імпортера з поясненнями таких розбіжностей. Але поки самих алгоритмів немає.

Не менш важливо для бізнесу введення жорсткої відповідальності митників за їх дії. Митника хочуть зробити максимально незалежним в діях як від його начальства, так і інших представників контролюючих органів, які працюють на митному посту (наприклад, СБУ).

Мінфін пропонує ввести коефіцієнти оцінки ефективності роботи інспекторів (KPI), від яких, в тому числі буде залежати їхня зарплата. Серед критеріїв оцінки, наприклад, буде відсутність скарг бізнесу на роботу інспектора.

«Після введення KPI у нас з'явиться повне моральне право посилювати контроль за роботою митників. Щоб забезпечити невідворотність покарання за порушення. Це будуть окремі підрозділи аудиту всередині митниці, підпорядковані безпосередньо його керівникові », - розповів Юрій Драганчук.

Поки, за словами Святослава Бартоша, пропонується оплату праці митників розподіляти таким чином: 70% - оклад і 30% премія. Тобто, третина зарплати буде залежати від виконання трьох блоків KPI. Перший - наявність зауважень від керівництва, другий - дотримання професійних вимог, третій - відсутність скарг бізнесу.

«Це дуже важливо - ввести механізм відповідальності, тому що зараз притягнути до відповідальності митника за його дії практично неможливо», - вважає Святослав Бартош.


Тому в Мінфіні пропонують продовжити термін подання цих гарантій. Наскільки - питання поки відкрите. Все вищесказане стосується і процедур зміни коду товару, коли через зміну кодування збільшується ставка мита.

Плюс планується підключити до цього процесу страхові компанії або банки, які могли б видавати свої документальні гарантії, щоб підприємства не заморожували свої оборотні кошти на митному депозиті. Це свого роду страховий поліс на випадок, якщо компанія не зможе відсудити свої платежі. Банк або страхова заплатить митниці, а потім буде вимагати гроші з імпортера.

Нарешті, як пояснив Олександр Москаленко, буде проведено аудит усіх процесів, пов'язаних з ЗЕД по нетарифного регулювання: отримання всіляких паперів від ветеринарних служб, екологічного контролю та т.п. Щоб виключити неефективні або дублюють один одного документи і процедури. Це заощадить підприємствам кошти і скоротить час проходження митниці. А держава зможе піднятися в рейтингу легкості ведення бізнесу (Doing Business).

«Скасування ряду нетарифних процедур дозволить скоротити кількість контролерів. Плюс хочемо зменшити перелік товарів, що підлягають спеціальному контролю. Наприклад, зараз Госпродпотребслужба готує постанову, в якому будуть вказані приблизно 9,5 тис. Кодів товарів, на які не потрібно отримувати санітарно-гігієнічні висновки », - розповів Олександр Москаленко.

Нагадаємо, цей документ обов'язковий при перевезенні побутової хімії, продуктів харчування, спеціальних харчових добавок, органічних і мінеральних добрив, товарів для дітей, різних видів палива, обладнання та іншого.

Плюс - готується скасування довідки про декларування валютних цінностей. Як кажуть в Мінфіні, проект відповідного наказу переданий на затвердження до Мін'юсту.

«Зараз підприємству спочатку потрібно задекларувати валюту, а потім отримати довідку з податкової про те, що це зроблено. Також внесли в КМУ проект закону про скасування декларування валютних цінностей за кордоном », - кажуть в Мінфіні.

В результаті планується знайти баланс інтересів держави і декларантів. Щоб не гробити легальний бізнес надмірним контролем і не дати волю контрабандистам.

«Компромісом швидше за все будуть норми ЄС, які за угодою про асоціацію повинні бути введені в Україні», - вважає Олександр Москаленко.

http://ubr.ua

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад