Загроза дефолту: накопичуваної України валюти не вистачить на виплати за боргами

Загроза дефолту: накопичуваної України валюти не вистачить на виплати за боргами

Це без урахування витрат по відсотках і без платежів за боргами бізнесу. У цій ситуації виникає резонне питання: вхопив і Україні золотовалютних резервів, щоб в разі необхідності їх задіяти для погашення зовнішніх боргів?

Bloomberg: ризик дефолту України становить 17,8%

На поточний момент офіційні золотовалютні резерви НБУ складають $ 17 млрд. Валюти явно менше, ніж потрібно для розрахунку по всіх боргах. Але заспокоює одне, що є ще час, щоб наростити золотовалютні резерви і встигнути без проблем погасити зовнішні борги уряду України, коли ситуація буде критичною.

За період з квітня 2016 по квітень 2017 року офіційні золотовалютні резерви зросли на $ 3,9 млрд. Солідно, якщо не враховувати, той факт, що з цієї суми $ 2 млрд. - це кредити МВФ.

Фактично чисті золотовалютні резерви України за цей період зросли лише на $ 1,9 млрд. А саме чисті золотовалютні резерви зараз і є ключем до відповіді - чи вдасться Україні уникнути дефолту чи ні?

 

На 1 травня 2017 року загальна сума офіційних золотовалютних резервів становила $ 17,1 млрд., А ось розмір чистих золотовалютних резервів (це без урахування кредитів МВФ) всього $ 4,6 млрд.

 

Згідно з Меморандумом Міжнародного валютного фонду, Україна має право використовувати кредити МВФ тільки на погашення старих кредитів МВФ. При цьому Фонд забороняє за рахунок своїх грошей погашати інші зовнішні борги.

 

Їх можна зрозуміти: вони просто бояться, що їхні гроші підуть на погашення інших наших зовнішніх боргів, а коли потрібно буде погашати їх кредити в України просто не буде коштів. Адже саме так і сталося в Греції, коли на момент погашення кредитів МВФ, фактично Греція оголосила дефолт. В результаті ЄС і Валютному фонду довелося видавати нові кредити, щоб погасити старі. В Україні вони не хочуть опинитися в подібній ситуації, і заздалегідь висувають додаткові вимоги.

 

Тому ми маємо, що маємо: офіційні валютні резерви України виглядають привабливо, але без кредитів МВФ їх явно страшенно мало.

 

До того ж в 2017 році нашій країні потрібно буде погасити зовнішніх кредитів (не МВФ) на суму близько $ 2 млрд. Це не лякає, куди більше побоювань на предмет виплат в 2019 році, коли потрібно буде погашати єврооблігації на $ 7,5 млрд. І це не єдине погашення: ще чекають виплати за єврооблігаціями, випущеними під держгарантії США, і за іншими зовнішніми боргами.

 

Ось тут вже точно будуть проблеми. Якщо в найближчі два роки чисті золотовалютні резерви України продовжать рости в такому ж темпі, як зараз, то в 2019 році уряду точно не вистачить валюти.

 

Як же це вийшло? Все дуже просто. Коли в 2015 році Наталя Яресько реструктуризувала українські єврооблігації була певна ейфорія і здавалося, що після цієї реструктуризації буде економічний бум і диво. Що зарубіжні інвестори завалять Україну валютою. Але цього не сталося і ось вже через пару років потрібно буде погашати реструктурізірование єврооблігації, а валюти в золотовалютних резервах явно недостатньо, щоб погасити ці цінні папери. І знову виникає боргова проблема.

 

З цієї ситуації є тільки один вихід - нова реструктуризація єврооблігації України, повторна. Реструктуризація того, що вже було реструктуризовано - ось така виходить тавтологія. В іншому випадку наш уряд буде змушений оголосити дефолт за своїми зобов'язання і тим самим остаточно поставити хрест на залученні зарубіжних інвесторів. Ніхто не захоче давати в борг уряду тієї країни, яке оголосило дефолт.

 

Поки з дій уряду Гройсмана можна зробити тільки один висновок - там не сильно переживають на рахунок майбутніх виплат. Або Гройсман вже знає, що не буде очолювати Кабмін на момент зовнішніх виплат, або морально готовий до дефолту.

 

Очікувати глобального зростання економіки, яке зможе спровокувати більш значний, ніж зараз, приплив валюти в країну, нині не доводиться. Нацбанк і МВФ прогнозують, що за підсумками 2017 року платіжний баланс України буде дефіцитним. Сторони сперечаються лише про розмір цього дефіциту.

 

В Україну не надходять інвестиції, навпаки - бізнес виводить гроші з країни і ховає їх в офшорах. Так що на ключове питання можна дати одну відповідь - нашій країні точно не вистачить золотовалютних резервів, щоб розрахуватися за зовнішнім боргом. Надій небагато. Хіба що на економічне диво або повторну реструктуризацію зовнішнього держборгу. А час іде ...

http://ubr.ua

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад