Жінки працюють за безкоштовно більше, ніж чоловіки

Жінки працюють за безкоштовно більше, ніж чоловіки

Жінки по всьому світу виконують значно більше неоплачуваної роботи по догляду за дітьми і хворими, прибирання і приготування їжі, ніж чоловіки, через дефіцит інвестицій у відповідну інфраструктуру і держпослуги, йдеться в дослідженні міжнародного об'єднання організації по боротьбі з бідністю Oxfam, повідомляє Інтерфакс.

Залежно від регіону різниця може складати від двох до 10 разів, в країнах, що розвиваються вона вище. Вартість такого вкладу жінок в економіку становить $ 10 трлн щороку, або близько 13% світового ВВП - більше ВВП Індії, Японії і Бразилії разом узятих, відзначають експерти.

Через такого безкоштовного, але часто неминучого праці самі жінки втрачають можливість отримати освіту і влаштуватися на оплачувану роботу або відмовляються від уже наявної посади. Всього в світі жінок, які виконують оплачувану роботу, на 700 млн менше, ніж чоловіків.

Жінки по всьому світу більш схильні до ризику опинитися в бідності, ніж чоловіки, і в середньому гірше захищені, а також отримують нижчу зарплату, кажуть експерти Oxfam. В даний час середньосвітовий розрив оплати праці між жінками і чоловіками складає 23%.

У 155 державах світу є як мінімум один закон, який наділяє чоловіка більшими економічними правами, ніж жінку.

Oxfam звертає увагу на те, що в останні 20 років намітився певний прогрес: більше дівчаток отримали доступ до шкільної освіти, в багатьох країнах з'явилися закони про боротьбу з насильством, спрямованим проти жінок, стало більше жінок на керівних постах. Разом з тим для досягнення рівності в роботі, зарплати, економічні права потрібно 170 років, відзначається в доповіді.

У 67 країнах, що розвиваються близько 20% чоловіків виступають проти того, щоб жінки ходили на оплачувану роботу, навіть якщо вони володіють необхідною кваліфікацією.

У разі дефіциту робочих місць майже 40% людей по всьому світу вважають, що у чоловіків повинно бути пріоритетне право на них перед жінками, незалежно від досвіду і якості роботи.

http://ubr.ua

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад