Ринок праці україни оживає

Ринок праці в Україні потроху оживає. Багато з тих, хто втомився рахувати копійки під час кризи, замислюються про пошук кращої роботи...

Сьогодні, залишаючи в продуктових магазинах і громадському транспорті практично всі свої зароблені гроші, середньостатистичний українець задається питанням - коли закінчиться ця криза та коли ж виростуть зарплати. На перше питання, природно, відповісти важко. А ось друга проблема, схоже, поступово починає вирішуватися.

По-перше, уряд трохи підвищив офіційну мінімальну зарплату й обіцяє продовжувати так і далі, довівши її до кінця року до 922 грн. З початку 2010 року зарплати в середньому виросли на 10%. У деяких фірмах працівники навіть "згадують", що таке бонуси та соціальні пакети. Звичайно, докризовий рівень нам ще довго не загрожує (через інфляцію в 12% і долара, що подорожчав), і ці позитивні зміни на собі відчує далеко не кожний. Але більшість компаній уже сьогодні заявляють, що до кінця року заробітки їхніх співробітників підвищаться ще раз, а в 2011 році виростуть ще на 10%.

Тому можна вже зараз починати шукати нову роботу. Рівень зарплати залежить, у першу чергу, від самої спеціалізації. І, незважаючи на те, що "всі професії потрібні, всі професії є важливими", наш час накладає на це твердження деякі обмеження.

Найбільшу потребу сьогодні ринок праці відчуває у професійних керівниках, за що їм і збільшують заробітки. Ті, кого вимушено протягом тривалого часу замінювали власники компаній, зараз повертаються на свої місця, щоб нормалізувати роботу структур.

На арену праці з високими зарплатами знову виходять майже забуті економісти, менеджери з продажу і маркетологи. Починає відновлюватися і банківський сектор, де сьогодні наймають фахівців, які працюють безпосередньо з клієнтами. Зростає зарплата й у будівельній галузі. Тут потрібні робітники й інженери, яким майже одразу пропонують 20%-ву премію за ефективність на додаток до окладу.

Проблема низьких зарплат залишається в сфері машинобудування, металургії, вугільній промисловості. Проте, за словами віце-прем'єр-міністра України Бориса Колеснікова, зараз передбачається масштабна модернізація, і зарплати будуть зростати.

Якщо не вимагати великої зарплати, то знайти сьогодні роботу цілком реально. Так, у порівнянні з початком року, кількість відкритих вакансій збільшилася вдвічі. За результатами досліджень рекрутингових компаній, за минуле літо Україна відчула дефіцит у таких спеціальностях, як C++-developer, PHP-developer, SEO-Фахівець (фахівці в сфері Інтернету та програмування), директор ресторану та менеджер з продажу. Високим попитом користуються regular і senior-розробники, консультанти SAP, архітектори. Потрібні також підсобні робітники, майстри цехів, технологи виробництва, операційні менеджери.

Кількість вакансій збільшується й за тими посадами, що, починаючи з 2008 року, майже нікого не цікавили - банкіри та маркетологи. Причому роботу знаходять близько 90% таких шукачів.

Ринок праці в Україні сьогодні пропонує половину всіх вакансій робітникам, трохи менше половини - службовцям, а кожна дев'ята посада розрахована на працівників сільського господарства. Не залишаться без роботи й українці без професії - для них виділені близько 13% робочих місць.

Українське працевлаштування другої половини 2010 року має свої географічні особливості. Так, у західній частині країни лідирують вакансії в сфері інформаційних технологій. Крім того, тут не вистачає фармацевтів. Схід і центр України відчуває дефіцит у працівниках виробничої галузі (близько 10% всіх вакансій). Професіоналів банківських і інвестиційних справ з нетерпінням чекають у західній, південній і центральній частині країни. На маркетологів і всіх тих, хто займається рекламою та PR, не особливо чекають тільки на заході та сході України. А ось справжній рай для цих фахівців перебуває в столиці та Київській області.

Невтішна новина очікує на студентів без досвіду роботи - осінь 2010 року надала їм не більше 2% всіх вакансій. Крім того, конкуренція на ці посади становить більше 21 осіб на місце.

До речі, саме досвід роботи сьогодні багато в чому впливає як на рівень зарплати, так і на можливість взагалі знайти роботу. Так, наприклад, третина роботодавців можуть виставити за двері генеральних, маркетингових і фінансових директорів з досвідом меншим за 6 років. Те ж стосується й головних бухгалтерів. Правда, 6-річного принципу в цьому випадку дотримується тільки кожний п'ятий роботодавець. Проте в цьому сенсі пощастило проектним менеджерам (сфера інформаційних технологій), яких готові взяти на поручництво з досвідом роботи від року до трьох років близько 96% роботодавців.

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад