Особисте життя підлеглих - табу для керівника?!

Людина - найцінніший з усіх ресурсів, і використовуючи її особистісні особливості в потрібному руслі, можна досягти максимальних результатів. Навіть маючи рівну кваліфікацію, двоє співробітників можуть зовсім по-різному виконувати різні види робіт. Один є незамінним на переговорах, інший чудово розбирається в документах. Хтось має потребу в повній самостійності під час роботи над проектом, а комусь необхідні точки контролю. У когось зі співробітників рівномірна працездатність, дієздатність іншого, навпаки, залежить від натхнення. Керівник ніколи не зможе одержати цю інформацію, якщо не буде спілкуватися з підлеглими.

Але, спілкуючись зі співробітниками, важливо знати міру, оскільки великим є ризик перетворитися на такого собі сорочку-хлопця та стати заручником цієї ролі. Завжди пам’ятайте про те, що, налагоджуючи гармонійну атмосферу у відділі, потрібно дотримуватися золотої середини та дотримуватися дистанції, без якої керування неможливе. І, проте, деякі відомості з особистого життя підлеглих повинні зацікавити керівництво. Наприклад, грамотний начальник зобов'язаний бути в курсі таких знакових подій, як весілля когось з підлеглих або народження дитини. Такі деталі, що, на перший погляд, не мають відношення до роботи, відіграють величезну роль у житті відділу, оскільки формують комфортне емоційне тло, яке так важливе для продуктивної роботи.

Коли у відділі панує командна атмосфера, колектив непереможний і міцний. У такій команді не буде місця шкідливій конкуренції та заздрощам. Створити відповідну атмосферу - першочергове завдання керівника. Якщо ви з якихось причин не можете розпитувати співробітника особисто, непогано знайти інформатора, який буде оперативно повідомляти вас про значимі події.

Можливо, хтось з підлеглих має потребу у вашій підтримці, у тому числі й матеріальній, комусь необхідний відгул через складні сімейні обставини. Краще вирішити ці проблеми відразу, ніж закривати на них очі. Але в жодному разі не можна доводити довірчі стосунки до абсурду. Наприклад, допомога співробітникові не повинна перетворюватися на ряд постійних однобічних потурань. Грамотне врахування особистих обставин полягає в тому, що людині можуть допомогти за необхідності, але вимагають такого ж відношення.

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад