Скорочення персоналу: тенденції та прогнози

Більшість компаній (37%) працює без особливих змін у штатному розкладі, співробітників намагаються не звільняти. Якщо компанія все ж змушена скоротити кількість персоналу, то під загрозою опиняються найменш ефективні працівники та адміністративний персонал.

Скорочень в компаніях немає, але і нові вакансії відкривають тільки за потребою. Про це сказали 37% опитаних власників бізнесу, керівників і директорів з персоналу. А 7% просто намагаються зберегти всі робочі місця, але нових вакансій взагалі не відкривали. Чверть респондентів говорять про те, що в цей непростий період в компанії провели навіть певне розширення штатів. Десята частина компаній або продовжує скорочувати співробітників, або тільки починає цей процес. Ще стільки ж роботодавців кажуть про стабільність, але тільки тому, що персонал і так скорочений до мінімуму.

Однак в прогнозах роботодавці досить оптимістичні. Істотних скорочень очікують тільки 3% опитаних. Ще 18% очікує оптимізація - скоротять тільки неефективних співробітників. Більше ніж третина компаній (33%) планують залишити кількість співробітників на колишньому рівні (при цьому 8% з них вже скоротили штат до мінімуму).

Зауважимо, що компанії, які готують розширення штатів в найближчому майбутньому, є в кожній зі сфер ринку праці. В середньому таких компаній 15-20% у кожній із проф. сфер. Виключенням можна назвати IT-компанії. Тут кадрове розширення заплановано майже у половини роботодавців.

Оцінюючи тенденції на ринку праці, можна говорити про те, що пік масових скорочень пройдений. Так, головним критерієм для можливого скорочення більшість опитаних називають не спеціалізацію співробітника, а його ефективність. Саме тих, хто приносить компанії найменше користі, планують скоротити більшість роботодавців (70%). Крім того, в зоні ризику знаходиться адміністративний персонал, маркетологи, фінансисти,  економісти і юристи.

Незважаючи на всі зміни, що відбулися або заплановані, навантаження на співробітників у першому півріччі 2015 р. майже не змінилося. А чверть опитаних роботодавців навіть сказали про те, що роботи стало більше, оскільки з'явилися нові завдання. П'ята частина респондентів озвучили ще одну характерну для кризи тенденцію - роботи у співробітників побільшало, оскільки перерозподілили обов'язки звільнених фахівців.

Дані були отримані в результаті опитування зареєстрованих користувачів сайту hh.ua, проведеного в липні 2015 року. В опитуванні брали участь 628 експертів з різних регіонів України.


http://ubr.ua

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад