Дані із соцмереж використовують для дискримінації при найманні на роботу

Дослідники з Університету Карнегі - Меллона відправили роботодавцям фіктивні резюме, перед цим створивши в Facebook акаунти вигаданих шукачів. Кандидатам, у профілях яких було вказано «мусульманин», відповідали рідше, ніж кандидатам-християнам.

За словами Алессандро Аквісті, викладача інформаційних технологій Університету Карнегі-Меллона, в мережах люди розкривають про себе багато інформації. На рішення роботодавця можуть вплинути найрізноманітніші дані, при цьому мова йде не про інтимні подробиці або відверті фотографії. Релігійні цитати вказують на ставлення людини до віри, інформація про купівлю дитячих речей говорить про те, що у жінки є або скоро з'являться діти.

Дискримінація з боку роботодавця може бути неусвідомленою, каже Христина Фонг, дослідниця з Університету Карнегі-Меллона. Відмовляючи кандидату, роботодавець може сам не помічати цього впливу.

Консалтингова компанія EmployeeScreenIQ опитала 1000 кадровиків і з'ясувала, що більше третини роботодавців час від часу звертаються до соцмереж, щоб отримати інформацію про працівника, а 7% роблять це постійно.

Рости Рюффье, член ради директорів рекрутингової компанії Glassdoor, розповідає, що в соцмережах кадровики шукають інформацію про непрофесійну поведінку шукача, його плітки про колишнього роботодавця, інформацію про вживання наркотиків.

http://www.vedomosti.ru

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад