Післядисертаційний синдром або як не впасти в депресію через відсутність роботи

Але цей же синдром може наздогнати і начальників проектів чи економістів після здачі піврічних або річних звітів.
Справа в тому, що люди названих спеціальностей за довгий час ведення якоїсь справи (наприклад, написання наукової праці) звикають бачити в цьому головну мету і сенс життя. Коли проект або звіт зданий, а дисертація захищена, вони не знаходять собі місця. Відразу переключитися на іншу справу або навіть на відпочинок не виходить. Відсутність зайнятості викликає тривогу і відчуття порожнечі, а в більш важких випадках - затяжну депресію і думки про суїцид.
Щоб усе це не торкнулося вас в майбутньому, вже зараз почніть планувати, чим ви займетеся після закінчення навчання. Подумайте, як ви будете відпочивати, з ким і де (зауважте, вам підуть на користь спілкування і зміна оточення). На яку роботу ви хочете влаштуватися, і що для цього треба зробити?
Також подумайте, від чого вам доводилося відмовлятися під час навчання. Можливо, у вас є якесь хобі, яке у вільний час не дасть вам нудьгувати і впадати в депресію.
Не дозволяйте собі більше доби залишатися вдома. А краще виходьте на вулицю кожного дня, навіть якщо доведеться безцільно прогулюватися знайомим районом.
Симптоми: Тривога через відсутність роботи, відчуття порожнечі навколо, прагнення виконати неіснуючу роботу, боязнь нових труднощів, фізичне нездужання, нездатність відпочити.
Причини: Розлад розвивається в тому випадку, якщо після закінчення тривалої напруженої роботи людина розслабляється і бере тривалий тайм-аут. Цю хворобу також іноді називають «синдромом Мартіна Ідена», за аналогією з героєм Джека Лондона, який всіма силами домагався успіху, але замість довгоочікуваного відчуття щастя отримав сильне розчарування, яке в підсумку призвело до суїциду.
Найбільше схильні: науковці, начальники відділів, економісти.
Висновок: в сучасному неспокійному світі з його шаленим ритмом психіка страждає дуже сильно. І для її нормальної роботи просто необхідно давати організму відпочивати.

http://03info.com

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад