Негативний результат на співбесіді: чому важливо знати про причини відмови

Ви можете думати, що вам не вистачило кваліфікації і досвіду, а насправді через тиждень після співбесіди керівництво компанії вирішило, що вакансію поки не варто відкривати. Причин відмови може бути безліч. І, якщо ви всерйоз ставитеся до кар'єри, варто докласти зусиль, щоб дізнатися про них.

Якщо негативний результат не має до вас відношення, ви уникнете пониження самооцінки і сумнівів у власних силах. Якщо ж причини пов'язані з вами, у вас буде можливість підтягнути слабкі сторони і наступного разу пройти співбесіду більш успішно.

Є тільки один спосіб дізнатися, чому «ні»: запитати про це у менеджера з підбору персоналу.

Йдіть красиво

Корисно взяти собі за правило: прощатися з ейчаром після співбесіди на позитивній, дружній хвилі. Це корисно в будь-якому випадку: те, як ви попрощаєтеся - завершальний акорд, і, можливо, саме його менеджер запам'ятає більше, ніж перше враження. Після зустрічі подякуйте ейчарові за приділений вам час і уточніть, коли можна буде передзвонити, щоб дізнатися про результати співбесіди. Попросіть, щоб менеджер з підбору залишив вам свій і-мейл: чим більше контактів у вас залишиться, тим краще.

Проявіть доброзичливість

Вам повідомили, що ваша кандидатура була відхилена? Якщо вам подзвонив менеджер з підбору, з яким ви спілкувалися, не відкладайте в довгий ящик і запитайте, чому відповідь негативна. Виключно важливий тон, яким ви це зробите. Образа («мене недооцінили»), здивування («ну як же так! Я ж цілком і повністю їм підходжу!») та інші емоції не зіграють на вашу користь. А ось доброзичливість і щире бажання прояснити ситуацію - так. Поясніть, що причини відмови важливі для подальшого пошуку роботи. Зверніться до співрозмовника як до експерта, який володіє цінною для вас інформацією, і ви потребуєте зворотного зв'язку від нього. Зробіть акцент на тому, що відгук ейчара важливий для розвитку вашої кар'єри в цілому: якщо причина полягає в вас, ви хотіли б дізнатися про свої слабкі місця, щоб стати сильнішими.

Попросіть про другий шанс

Якщо фахівець з підбору визнає, що вам не вистачило кваліфікації, спробуйте забезпечити себе другим шансом. З'ясуйте, яких саме знань і навичок вам не вистачило. І, якщо відчуваєте, що вас недооцінили, скажіть приблизно наступне: «Визнаю, що недостатньо добре показав себе на співбесіді. Але я впевнений, що в короткі терміни можу заповнити прогалини в знаннях і навичках. Я готовий у будь-який момент обговорити можливість ще однієї співбесіди. Можливо, мені вдасться переконати Вас у тому, що я можу зайняти цю вакансію».

Якщо менеджер з підбору пояснить вам причини відмови, проаналізуйте їх, без емоцій, об'єктивно, навіть якщо вам здається, що ейчар не правий. Часто нам важко подивитися на себе з боку і виявити свої слабкі сторони. Нехай думка роботодавця в цьому випадку послужить вам орієнтиром. І новою точкою зростання, за якою послідує успіх.

Джерело: http://blog.trud.com/

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад