Перше півріччя 2015 року: конкуренція на робоче місце поступово знижується

hh.Індекс (відношення кількості вакансій до кількості резюме) у останньому місяці півріччя склав 4,5. Зарплатні тенденції не такі позитивні. За останні півроку не спостерігалося значних змін ані в зарплатній політиці роботодавців, ані в побажаннях пошукачів до очікуваної компенсації. Середня офісна зарплата по Україні складає 3-4 тис. грн, в Києві цей показник дещо вищий — 6-7 тис. грн.
Конкуренцію на ринку праці можна визначити з допомогою показника hh.Індекс (відношення кількості вакансій до кількості резюме). У першому півріччі підсумковий hh.Індекс склав 5,4. Це означає, що на одне робоче місце претендує понад п’ять пошукачів.
Найвищою конкуренція була в лютому. Тоді на одне робоче місце претендувало понад шість працівників. До літа ситуація дещо поліпшилася, і вже в липні конкуренція знизилася до чотирьох пошукачів на одну вакансію. З одного боку, динаміка розміщення резюме лишалася стабільною, і кількість «вільних» пошукачів різко не зростала, а ось кількість нових пропозицій дещо збільшилася, що й призвело до зниження конкуренції.
Серед провідних регіонів (де розміщують понад 5% вакансій) найвищою конкуренція була в Запорізькій області й Києві (майже п’ять осіб на місце), а найнижчою — у Львівській і Дніпропетровській областях: три пошукачі на одну вакансію. Конкуренція в Донецькій і Луганській областях знаходиться на рівні 10-15 пошукачів на одне робоче місце і є найвищою в Україні.
За минуле півріччя дещо змінився рейтинг найбільш затребуваних спеціалістів. У першому півріччі в рейтингу проф. сфер із найнижчою конкуренцією вперше з’явилася галузь «Державні службовці, некомерційні організації». Пов’язано це як із відкриттям конкурсів на чимало державних посад, так і з появою низки гуманітарних проектів, для яких теж потрібні співробітники цієї категорії.
Відзначимо також, що хоча до ТОП-5 за підсумками півріччя не потрапили такі традиційні проф. сфери, як ІТ й маркетинг, конкуренція тут також лишається невисокою — hh.Індекс знаходиться на рівні 1,6-1,7 (не більше двох пошукачів на одну вакансію).
А ось ТОП-5 проф. сфер із найвищою конкуренцію практично не змінюється. Як і раніше, найскладніше буде знайти роботу керівникам, молодим спеціалістам, юристам, фінансистам і бухгалтерам, а також адміністративним працівникам.
Перше півріччя 2015 року ознаменувалося низкою потрясінь на фінансовому ринку країни, в тому числі різким стрибком курсу й падінням національної валюти. Така ситуація не могла позитивно позначитися на зарплатних пропозиціях для українців. Більшість компаній зафіксували зарплати у гривні без прив’язки до поточного курсу. Зарплати в іноземній валюті (або в гривневому еквіваленті за поточним курсом) своїм співробітникам може запропонувати дуже мало хто. Це, в першу чергу, аутсорсингові ІТ-компанії і великі міжнародні проекти. Решта ж роботодавців пропонують зарплату лише в гривнях.
За останні півроку не спостерігалося значних змін ані в зарплатній політиці роботодавців, ані в побажаннях пошукачів до очікуваної компенсації. Середня офісна зарплата по Україні складає 3-4 тис. грн, в Києві цей показник дещо вищий — 6-7 тис. грн. Із зазначенням зарплати публікують не більше 25% усіх вакансій. Найвищі зарплати, як і раніше, пропонують програмістам і керівникам (зокрема, в сфері продажу й розвитку бізнесу). У регіонах до високооплачуваних спеціалістів можна також зарахувати керівників філій і регіональних представників.
Дані були отримані в результаті аналізу бази даних вакансій і резюме Міжнародного кадрового порталу HeadHunter Україна в липні 2015 року.

http://hh.ua

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад