Бізнес по любові: чи варто заробляти на своєму захопленні?

Однак досвід успішних стартаперів показує, що це не завжди кращий варіант. Багатьох людей ця порада може ввести в оману в найвідповідальніший момент, коли початківець перебуває на роздоріжжі, вибираючи з безлічі ідей.
Чому ж не слід будувати бізнес на своєму захопленні? Тож кілька справді практичних порад:
1. Любов сліпа
Цей стереотип можна застосувати і до бізнесу. Наприклад, вам припала до душі ідея власного міні-готелю. В уяві постає чудове бачення того, як ви проводите час у затишній вітальні вашого міні-готелю з цікавими гостями. Але в реальності все по-іншому. Якщо ви коли-небудь вже займалися відкриттям власного готелю, ви знатимете, що на світські бесіди у вітальні просто не залишиться часу. Його доведеться витратити на обслуговування постояльців. Крім того, може виявитися, що ви терпіти не можете готувати сніданки іншим людям.
Любов ідеалізує переваги і змушує закривати очі на недоліки. Так і в бізнесі. Ви маєте бути впевненими, що зможете впоратися із цим заняттям повністю.
2. Любов спокушає
Ще одна причина не змішувати захоплення та бізнес полягає в тому, що інші люди (майбутні партнери) можуть не поділяти ці ж захоплення сповна.
Коли ви збираєтеся заробляти гроші на захопленні, можете зіштовхнутися з тим, що ваше заняття не отримує відгука в інших людей. Якщо взятися за справу без попередніх досліджень, без упевненості в тому, чи знайдете ви партнера в цій справі, бізнес може закінчитися крахом. Перш ніж інвестувати великі суми або брати кредит, варто замислитися, чи зможете ви достатньо розвинути свій бізнес і отримати необхідний прибуток.
Слід запам'ятати, що будь-яка бізнес-ідея має бути продуманою, дослідженою і перевіреною щодо прибутковості. І, звісно ж, потрібен бізнес-план.
3. Любов змушує робити ірраціональні вчинки
Любов змушує дивитися на все з романтичної точки зору, іноді нехтуючи здоровим глуздом. Погодьтеся, не кращий стан для того, щоб займатися відповідальною справою і вибрати оптимальний варіант бізнесу.
Експерт зі стартапів Сьюзен Уорд наводить приклад бізнесу мрії у вигляді невеликого кавового магазинчика. Атмосферний вид кав'ярні з різьбленими прикрасами та вишуканим латте і капучіно привів її в захват, вона одразу вирішила відкрити свою кав'ярню. Однак після фінансових розрахунків довелося зменшити запал – кавовий бізнес виявився занадто дорогим.
4. Зайвий оптимізм
Свій бізнес – це чимала відповідальність. У будь-якому разі, для того, щоб ваш бізнес почав приносити відчутний прибуток, знадобляться роки наполегливої праці. Лише небагатьом удачливим бізнесменам вдається отримати прибуток у перший рік діяльності.
Ще одна небезпека бізнесу "по-любові" полягає в надмірному оптимізмі. Ви можете запевняти себе, що, незважаючи на всі погрози, у вас все вийде, адже ви любите свою справу. На жаль, це не завжди виправдовується. Будь-яка справа вимагає ретельного підходу – потрібно спрогнозувати рух грошових коштів, прорахувати операційні витрати. Сьюзен Уорд дивується, скільки людей не хочуть робити розрахунки перед заснуванням своєї справи, хоча це дає можливість дізнатися про перспективи та прибутковість заходу.
Пристрасть все-таки потрібна
Незважаючи на все вищесказане, перетворюватися на "сухаря" не варто. Любов до своєї справи (звичайно, грамотно вибраної і прорахованої) дозволить набагато легше розвивати її, отримувати досвід і прибуток. Пристрасні пориви потрібно обмежувати лише в тому разі, коли ви обираєте справу свого життя – це момент підвищеної відповідальності.
Обирайте ту справу, яка подобається вам, і яку полюблять люди. І пам'ятайте, що Амур навряд чи щось розуміє в бізнесі.

http://ubr.ua

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад