Багатозадачність може поліпшити продуктивність в деяких випадках

При вивченні літніх людей, які виконували легкі когнітивні завдання, займаючись на велотренажері, фахівці виявили, що швидкість їзди на велосипеді в учасників підвищилася, а багатозадачність без витрат сприяла їхній пізнавальній діяльності. Дивовижне відкриття ставить під сумнів поширену думку про те, що багатозадачність погіршує виконувані одночасно дії.
Під час дослідження 28 учасників з хворобою Паркінсона і 20 здорових літніх людей виконали 12 когнітивних завдань, сидячи в тихій кімнаті, а потім під час їзди на велотренажері. Когнітивні завдання варіювалися залежно від складності - від проголошення слова «ходити», коли блакитна зірка була показана на проекційному екрані до повторення все більш довгих списків номерів у зворотному порядку. Результати показали, що швидкість їзди на велосипеді в учасників була приблизно на 25% швидше, коли вони виконували легкі когнітивні завдання, але стала повільнішою, коли пізнавальні завдання стали складнішими. Тим не менш, найскладніші завдання змусили учасників повернутися до швидкості, яка у них була перед початком виконання завдань.
Отримані дані свідчать про те, що об'єднання легких пізнавальних завдань з фізичною активністю може бути способом змусити людей займатися більш енергійно.

http://healthvesti.com

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад