Довголіття по-японськи: 3 бізнес-уроки від старійших компаній світу

Уявіть лише: ця компанія існувала ще до Карла Великого, який був першим імператором Римської Імперії.
Засновник компанії Фуджівара Махіто був сином наближеного помічника 38-го імператора Японії Тенджен. Фуджівара Мохіто побудував готель у гірському селі Хаякава, префектура Яманасі. Кажуть, що деякі відомі сегуни і самураї відпочивали в гарячих джерелах у цьому готелі. Тому, якщо ви вирішите провести там свій час, то опинитесь у хорошій історичній компанії.
Готель пережив 52 покоління власників у межах однієї родини, тому є дуже цікавим об'єктом у плані дослідження довголіття бізнесу. Пропонуємо 3 життєво важливих уроки від цього бізнес-довгожителя.
Ставте співробітників на перше місце, вище акціонерів і зростання бізнесу
Ще кілька років тому Nishiyama Onsen Keiunkan була на другому місці серед бізнес-довгожителів. Її випереджала інша японська компанія Kongo Gumi, яка займалася будівництвом буддійських храмів і була заснована в 578 році. Але після 1428-літнього існування в 2006 році компанія закрилася через те, що почала відхилятися від одного із фундаментальних законів виживання.
Бізнес Kongo Gumi починався з будівництва буддійських храмів, а в результаті виріс до масштабнішого будівництва, включаючи в себе комерційні будівлі і навіть труни в часи Другої світової війни. Компанії вдалося виживати і процвітати протягом 14 століть, у тому числі пережити нестабільну економічну ситуацію в 1980-х.
За цей час Kongo Gumi влазила в борги, захопившись інвестиціями в нерухомість. Але в 1992-1993 рр. ринок обвалився, акції компаній, які займалися нерухомістю, помітно скоротилися. У 1998 році попит на будівництво храмів помітно впав. А в 2006 році компанія припинила існування. Її борги досягли $ 343 млн., а погашати їх вже не було можливості. Kongo Gumi закрилася, її акції викупила велика будівельна компанія Takamatsu і зробила дочірньою компанією.
На відміну від Kongo Gumi, Nishiyama Onsen Keiunkan ставить інтереси своїх співробітників попереду інтересів акціонерів та амбіцій. Тут ніколи не намагалися відкривати численні філії і побудувати мережу готелів. Цифри підтверджують, що з амбіціями варто бути обережними: 89,4% компаній з історією в понад 100 років – це підприємства з чисельністю працівників менше 300 осіб.
Якщо розвиток і зростання стають пріоритетом, то це перетворюється на своєрідне прокляття для компанії в довгостроковій перспективі. Невеликим компаніям простіше вижити.
Мало того, що Nishiyama Onsen Keiunkan – це сімейний готель вже протягом 52 поколінь, співробітники тут також працюють поколіннями. Головний принцип управління компанією полягає в служінні, люди працюють тут, щоб заробити кошти для життя і захистити цінність самого готелю, а не заради отримання прибутку.
Дотримуйтеся стабільності, але залишайтеся гнучкими
Готельний бізнес є одним із найстаріших у світі. Насправді, більшість найстаріших компаній – це готелі, пивоварні, паби та ресторани. Пошук відносно стабільного сегмента необхідний для того, щоб створити компанію з довгостроковою перспективою.
Одним із яскравих прикладів є Nintendo. Ви можете не повірити в це, але компанії вже понад 125 років і своє існування вона почала задовго до випуску своєї першої гральної консолі в 1985 році. Підприємство було засноване в 1889 році і випускало гральні карти "Ханафуда". Це були карти ручної роботи, які в короткі терміни стали масовим продуктом, і випускали їх до 1956 року.
Але в 1956 році компанія зіткнулася з обмеженнями на ринку гральних карт. Уже в 1960 році ринок зруйнувався і акції Nintendo обвалилися з 900 до 60 єн.
Подібне коливання ринку вбиває багато компаній і Nintendo могла б стати однією з них, якби вчасно не застосувала гнучкість мислення. У компанії зрозуміли, що гральні карти – це просто один із видів іграшок. Вони використовували досвід створення гральних карт у виробництві інших видів ігор і домоглися успіху. У кінцевому рахунку створення іграшок призвело до виробництва електроніки, а потім і відеоігор.
Замість того, щоб піддатися впливу кризи, Nintendo виявилася гнучкою і знайшла вихід, як розвивати свою промисловість, і знайшла застосування своєї творчості в довгостроковій перспективі. Ринок продуктів для розваг завжди буде на плаву.
Намагайтеся бути послужливими
У світі існує 5586 компаній, яким вже більше 200 років. 3146 компаній (56%) належать японцям. На другому місці Німеччина, де існують 837 компаній-довгожителів.
Японія унікальна тим, що всі тут віддані своїй службі. Багато поколінь японців користуються принципом послужливості для залучення клієнтів. Це допомагає японським компаніям існувати протягом століть.
Природною для японських компаній є діяльність, спрямована на обслуговування внутрішнього ринку. Для Nishiyama Onsen Keiunkan це означає, що вона фокусується на місцевих жителях, які могли б комфортно проводити час у готелі. Готель любили жителі Кіото, воєначальники і письменники, що формувало позитивну репутацію.
Щоб хоч якось спробувати оцінити рівень обслуговування в японському готелі, порівняйте приказки: американці кажуть, що "кожен клієнт для них, як король", а для японців "кожен клієнт, як Бог".
Зараз середня тривалість життя компаній згідно з дослідженням S&P 500 складає лише 15 років. В епоху, коли компанії постійно змінюють одна одну, ми могли б багато чому навчитися у тих, чия історія триває в сотні разів довше. Nishiyama Onsen Keiunkan – яскравий приклад бізнесу, в якому закладена велика ідея. Це компанія, яка має хорошу репутацію і тривалу історію існування.
Уроки, описані вище, показують, що компанії з багаторічною історією не прагнули створити щось масштабне, вони створювали щось видатне, перспективне.

www.ubr.ua

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад