Як поміняти професію, якщо вам уже за 30

Рішення про зміну кар’єри може стати переломним для вашого життя, а тому приймати його треба з «холодною» головою. Більшість людей хочуть змінити спеціалізацію тільки тому, що не подобається їхня поточна робота, їх бос або компанія, в якій вони працюють. Зрозуміти, що саме не подобається, найпростіше. Однак значно важливіше розібратися, чого саме ви хочете від роботи і кар’єри.
Якщо впевненість у тому, що вам остогидло місце бухгалтера, виникла після здачі річного звіту, не треба поспішати із заявою, а краще взяти відпустку на два-три тижні. Цього часу вистачить на перевірку почуттів.
Також не зайве звернутися до стандартної таблички з плюсами і мінусами поточної професії та тієї, в якій ви хочете себе спробувати. Пишіть все, що спадає на думку, не «відсівайте» сфери, в яких у вас немає ні знань, ні досвіду. Потім оберіть той напрямок, який вам цікавий та відповідає вашій мотивації. Можливо, тут вам знадобиться допомога фахівця – коуча або психолога. Але цілком реально зробити цей вибір самостійно.
2. Уважно вивчіть ринок
Те, що ви, кілька років пропрацювавши продажником, відкрили в собі пристрасть до фотографії, безумовно, чудово. Однак лише це не може бути вагомою причиною для зміни професійного курсу. Річ у тому, що ваші очікування від професії можуть не збігтися з реальністю.
Щоб цього не сталося, слід уважно вивчити ринок. Може з’ясуватися, що конкуренція в середовищі фотографів настільки висока, що більшу частину часу ви будете проводити в спробах продати себе. А це, по суті, та ж діяльність, від якої ви старанно втікали.
3. Не бійтеся витрачатися на освіту
Якщо ви переходите не в суміжну галузь (скажімо, із журналістики в піар), то треба розуміти, що на ринку праці перебуває величезна кількість людей з великим досвідом роботи і профільною освітою. Якщо немає можливості піти на другу вищу, то на курси все-таки варто записатися.
Відвідувати їх, до речі, можна у вільні від роботи вечори. До того ж, протягом навчання ви не лише придбаєте корисні навички, але й остаточно визначитеся, чи потрібні вам зміни.
4. Підготуйте «подушку безпеки»
Зміна кар’єри – це свого роду дауншифтинг. Фактично ви починаєте все з самого початку, що обов’язково позначиться і на рівні заробітної плати. Зміна професії спричинить тимчасову фінансову діру, і до цього треба бути готовим. Перед тим, як змінити кар'єру, створіть фінансовий запас.
Бажано, щоб цей запас був достатнім для того, щоб компенсувати різницю між колишньою і новою заробітною платою хоча б протягом року, поки ви не набудете достатньої кваліфікації, щоб попросити прибавку. Також слід приготуватися до того, що перший робочий рік на новому місці буде складним.
5. Не мрійте, а плануйте
Коучер Кеті Капріно у своїх книгах пояснює, як визначитися з роботою мрії, радить складати докладні плани на майбутнє. Вони не повинні виглядати наступним чином: я спробую себе в якості актриси і через п'ять років отримаю «Оскар» із рук Бреда Пітта. Це повинна бути дорога, що крок за кроком спрямовує вас до окресленої мети.
«Наведу простий приклад, – пояснює Кеті Капріно, – ви хочете стати письменником, але нічого не робите, а тільки подумки уявляєте свій роман у гарній обкладинці. Але щоб книга вийшла у світ, треба почати писати хоча б першу главу. Якщо не виходить, почніть власний блог, можливо, саме це стане першим кроком».
6. Творчо підійдіть до нового резюме
Навряд чи роботодавці сплять і бачать серед своїх співробітників людину, яка вирішила кардинально змінити кар’єру. Імовірніше, це викличе у них додаткові запитання, а тому при складанні резюме та на співбесіді доведеться проявити кмітливість.
Резюме претендента на посаду PR-менеджера, в якому описаний винятково досвід роботи вчителем історії, відразу ж відправиться в корзину. Тому складіть своє резюме так, щоб було зрозуміло, чому роботодавцю вигідно прийняти вас на роботу. Можливо, працюючи в школі вчителем історії, ви організували якийсь захід, який зацікавив не лише школярів, а й пресу? Ви вже спробували свої сили як волонтер благодійної акції, а, можливо, закінчили курси PR-фахівця у великому виші? Саме на цьому й варто зробити акцент.
Також слід бути готовими, що на співбесіді поцікавляться причинами зміни професії. Але не сприймайте це як натяк, що ви невдаха. Адже те, що ви знайшли в собі сили вийти з колії, характеризує вас як активну особистість із високою внутрішньою мотивацією.
7. Не спалюйте мости
Вирішивши змінити напрямок руху, не забувайте про те, що коли-небудь вам захочеться повернутися назад. Не виключено, що, змінюючи місце роботи і спеціалізацію, ви втікали не від рутини, незручного графіка і нудних доручень, а від самого себе.
А значить, через пару років роботи за новою спеціальністю ви можете зіткнутися з тими самими проблемами, котрі вже змусили вас змінити професію, а може й зрозумієте, що саме колишнє місце було роботою мрії. І у цьому разі план відступу зайвим точно не буде.

www.hrliga.com

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад