Нічна робота може спровокувати рак

Дослідження Університету Хайфи (Ізраїль) підтверджує теорію про те, що яскраве штучне освітлення ночами порушує виробництво в організмі мелатоніну і підвищує сприйнятливість до раку передміхурової залози у чоловіків і раку молочної залози у жінок.

Раніше було доведено, що люди, які живуть у районах з надлишком нічного освітлення, більш сприйнятливі до раку. Тоді ж виникла і гіпотеза про те, що нічне світло шкодить виробництву мелатоніну - гормону, який виділяється з епіфіза мозку в темний час доби і який пов'язаний з добовим циклом активності організму. Рак розвивається при придушенні цієї речовини.

Для перевірки цих припущень учені під керівництвом Авраама Хаїма вводили ракові клітини чотирьом групам мишей. Перша жила в умовах "довгого дня" (16 годин світла, 8 годин темряви), що перевищує звичайний світловий. Друга група перебувала в тих же умовах, але її лікували мелатоніном. У третьої групи все було навпаки (8 годин світла, 16 - темряви). Ті ж умови були у мишей четвертої групи - правда, посеред ночі гризунам на півгодини включали світло.

Результати показали чіткий зв'язок між нічним світлом і захворюванням: ракові пухлини в третьої групи були маленькі (в середньому 0,85 см куб.), а в четвертої - значно більші (1,84 см куб.). У тих же гризунів, яким довелося перенести довгий світловий день, новоутворення були насправді величезними (5,92 см куб.).

Вчені також виявили, що придушення мелатоніну безумовно впливає на розвиток пухлини. У мишей другої групи розмір пухлини був всього 0,62 см куб. в середньому, що не сильно відрізняється від піддослідних з третьої групи. Дослідження показало, що рівень смертності у мишей, що пройшли курс лікування мелатоніном, був значно нижчим, ніж у інших.

Вплив нічного світла руйнує наші біологічні годинники і впливає на циклічний ритм, який складався впродовж сотень мільйонів років еволюції, - жорстко резюмують дослідники. - Світлове забруднення як екологічна проблема набуває міжнародного визнання, і Всесвітня організація охорони здоров'я вже класифікувала роботу в нічну зміну як таку, що провокує рак.

Джерело: http://tsn.ua/

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад