Українці назвали найперспективніші професії

Найперспективнішою професією в Україні визнано роботу програміста. Принаймні, так вважають 45% «білих комірців», які взяли участь в опитуванні міжнародного кадрового порталу «HeadHunter Україна». На другому місці в умовах кризи і нестабільності в країні – професія лікаря, а на третьому – військовослужбовця. Серед найменш перспективних – банкіри, представники творчих професій та наукові співробітники.
«Події останнього року привели до змін у сприйнятті населенням багатьох професій. Ті з них, які роком раніше на думку офісних працівників зовсім не мали майбутнього, сьогодні посідають лідируючі позиції в рейтингу найбільш перспективних. І, навпаки, найпрестижніші і, здавалося б, найперспективніші професії відходять на другий план», – пояснюють автори дослідження.
У 2013 році найбільш перспективними вважалися такі професії: програміст, підприємець і юрист. Сьогодні лідерство змогли утримати тільки IT-фахівці.
Цікаво, що в рейтингу найбільш перспективних професій 2014 року, крім військовослужбовців, з'явилися також робітничі професії (19%), журналісти (15%), працівники МВС, прокуратури, СБУ та МНС (16%) і фермери (13%). Примітно, що рік тому військовослужбовці та працівники правоохоронних органів посідали лідируючі позиції (п'яте місце рейтингу) в ТОП найбільш неперспективних професій.
У рейтингу найменш перспективних професій несподівано на першому місці опинилися банкіри, а також представники творчих професій (художники, дизайнери, актори тощо). Причому кількість тих, хто вважає ці професії неперспективними, збільшилася приблизно вп'ятеро. Зараз кожен четвертий вважає, що ці професії не будуть затребувані, як раніше.
На третьому місці – наукові співробітники (22%), які в 2013 році посідали шосте місце (8%). Варто відзначити, що державні службовці та менеджери з продажу з сьомої та восьмої позицій антирейтингу піднялися на п'яту та шосту відповідно. З самого низу в рейтингу неперспективних професій на четверту сходинку перемістилися менеджери з реклами, PR і маркетологи. Більше того, тепер кожен п'ятий вважає цю сферу неперспективною.
За якими ж критеріями люди оцінюють перспективність тієї чи іншої професії? На першому місці – це затребуваність на ринку праці (69% опитаних). Більше половини українців звертають увагу на стабільність галузі, до якої належить професія.
Ще для 47% значення має зарплата. А ось можливість професійного зростання в межах спеціальності та поширеність професії в світі грають значно меншу роль в оцінках перспективності.
Цікаво, що для чоловіків на другому місці після затребуваності на ринку праці стоїть висока зарплата, і тільки потім – стабільність галузі.
Дані отримані в результаті опитування, проведеного дослідницьким центром діжнародного кадрового порталу hh.ua у вересні 2014 року. В опитуванні взяли участь 1 200 респондентів.

www.finance.bigmir.net

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад