Експерти розповіли про глибину кризи на ринку праці

«Вакансій відносно мало, а попит на них зріс і перевищує пропозицію в декілька разів. Деякі компанії, які навесні та влітку трималися на плаву за рахунок запасу міцності, але не отримали нові замовлення, тепер проводять політику оптимізації: об'єднують функції співробітників, скорочують персонал і тим самим поповнюють армію шукачів роботи. Однак, незважаючи ні на що, ситуація не є патовою. «Ринок, за рахунок наявних ресурсів, продовжує функціонувати і жити. Завдяки цьому якісь вакансії заповнюються, якісь з'являються, і люди, якщо вони досить професійні та гнучкі в плані своїх запитів, протягом двох-трьох місяців знаходять роботу», - розповіла Грищук.
Про те, що представники галузі готувалися до більшого падіння, говорить і директор з розвитку сайту Work.ua, провідний експерт ринку праці Сергій Марченко. Наприклад, під час кризи 2008 року скорочення числа вакансій склало близько 50%, а відновлення почалося тільки через півроку. Зараз такого глибокого падіння немає.
«На нашому порталі розміщується близько 35-40 тис. вакансій і близько 1,3 млн. резюме шукачів. Протягом останнього року ці цифри стабільні. Це говорить про те, що різких коливань ринку праці не спостерігається. Ми можемо констатувати деяке зниження кількості публікованих роботодавцями вакансій внаслідок бойових дій на сході, але воно не є критичним», - пояснив Марченко.
Більш того, за його словами, з початку осені ринок навіть демонструє тенденцію до підвищення номінальних зарплат. «На початок листопада середня зарплата в Україні, яку роботодавці пропонують претендентам, становить 4 656 грн., - зазначив він. - Це значно вище квітневих 4105 грн. або літніх показників, які коливалися в районі 4200 - 4400 грн.».
В реальності ж, підкреслив Марченко, середня зарплата ще вище, оскільки роботодавці традиційно приховують рівень зарплат найбільш високооплачуваним категоріям найманих працівників: топ-менеджменту, ключовим фахівцям, «айтішникам» тощо. Їхні доходи не потрапляють в загальний розрахунок, що знижує реальні показники середніх заробітних плат.

www.comments.ua

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад