Права тимчасово переміщених осіб захищені через рішення Кабінету Міністрів - Арсеній Яценюк

Визначає порядок працевлаштування, виплати соціальних зобов’язань держави і надання відповідної допомоги тимчасово переміщеним особам.
Під час обговорення проекту закону Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк нагадав, що Уряд запровадив порядок реєстрації тимчасово переміщених осіб: «Зараз така особа приходить до управління соціального захисту, отримує довідку і, відповідно до цієї довідки, отримує всі соціальні виплати».
Уряд також прийняв рішення щодо створення єдиного державного реєстру тимчасово переміщених осіб. Ухвалення Парламентом цього законопроекту необхідне для того, щоб унормувати функціонування цього реєстру.
Глава Уряду повідомив, що персональні дані тимчасово переміщених осіб, які міститимуться в реєстрі, «будуть використовуватися для того, щоби особа могла отримати роботу, зарплату, пенсію і тимчасове житло».
Арсеній Яценюк також нагадав, що Кабінет Міністрів ухвалив рішення про запровадження виплат для тимчасово переміщених осіб: «На одну сім'ю - до 2400 гривень на місяць, на непрацездатну особу - 884 гривні, працездатну – половину цієї суми».
Він окремо наголосив, що виплати працездатним тимчасово переміщеним особам будуть здійснюватися у тому випадку, якщо вони зареєстровані в центрі зайнятості.
За словами Глави Уряду, зараз зареєстровано 420 тисяч тимчасово переміщених осіб, розмір виплат для яких за шість місяців становитиме 2 мільярди гривень. При цьому після прийняття рішення Уряду про забезпечення додаткових виплат, спостерігається збільшення темпів реєстрації: «На минулому тижні - за три дні плюс 6%».
Арсеній Яценюк звернувся до парламентарів підтримати проект закону «з чітким визначенням того, що обсяг фінансування здійснюється і визначається Кабінетом Міністрів України» : «Те, що ми можемо зараз заплатити, будемо платити».
Глава Уряду також нагадав, що Уряд виділив 25 мільйонів гривень як перший транш сплати за проживання в санаторіях тимчасово переміщених осіб із Криму та Донбасу.
Прем’єр-міністр підкреслив, що ухвалення цього законопроекту дозволить отримати донорські кошти від західних партнерів для допомоги тимчасово переміщеним особам: «Це дасть можливість Європейському Союзу, Організації Об'єднаних Націй, країнам Великої сімки дати додатковий фінансовий ресурс, щоб утримувати тимчасово переміщених осіб».
Під час обговорення законопроекту Арсеній Яценюк наголосив: «Якщо закон не буде проголосований, права тимчасово переміщених осіб все одно забезпечені Кабінетом Міністрів України. Усі три постанови ми прийняли. Уряд офіційно заявляє: права тимчасово переміщених осіб захищені через рішення Кабінету Міністрів України, як про реєстрацію тимчасово переміщених осіб, так і про виплати, зайнятість та їхній соціальний статус».
Ухвалення законопроекту, за словами Арсенія Яценюка, дає можливість «додатково узаконити статус тимчасово переміщених осіб».
У той же час Парламент не ухвалив проект змін до Закону України про зайнятість (№2770), який давав можливість фінансувати громадські роботи з Фонду зайнятості. Перед обговоренням законопроекту Арсеній Яценюк підкреслив: «Зараз люди потерпають від безробіття. Просимо внести зміни до відповідного закону і передбачити можливість фінансувати з Фонду зайнятості громадські роботи, в тому числі й із будівництва проекту «Стіна» чи «Європейський вал», відновлення інфраструктури Донецька і Луганська».
За словами Глави Уряду, ухвалення законопроекту дало б змогу додатково зайняти 45 тисяч осіб.
Не підтримав Парламент і проект змін до закону про відпустки, який давав змогу зараховувати тимчасово переміщеним особам час вимушеного простою у трудовий стаж, аби нараховувати їм заробітну платню.

www.kmu.gov.ua

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад