Чого очікувати на ринку праці цієї осені

Через нестабільну ситуацію в країні компанії зайняли вичікувальну позицію і вжили заходів щодо зниження витрат - призупинили плани з розвитку бізнесу та оптимізували штат. До того ж інвестувати в країну, в якій проходять бойові дії, ніхто не поспішає. Про те, чи варто зараз починати шукати роботу і чи зміниться ситуація на ринку праці восени, дізнавався UBR.ua.
Нетрадиційна осінь
"Безсумнівно, цю осінь традиційною назвати навряд чи вдасться. У зв'язку зі складною економічною ситуацією в країні багато компаній прийняли рішення почекати більш стабільною обстановки і призупинили набір нових співробітників до грудня 2014 року. Але серед наших клієнтів є й такі, хто готовий зміцнювати свою команду професіоналами, незважаючи на поточні витрати", - розповідає керівник напрямку "Високі Технології" кадрового холдингу АНКОР в Україні Інна Духота.
У вересні сплеск ймовірний, але збільшення кількості відкритих вакансій буде в межах 30-50% (якщо порівняти вересень з одним з літніх місяців), тоді як у попередні роки траплялося й дворазове збільшення. "До речі, і в минулому році осіннє пожвавлення теж було невеликим, позначалося поступове скочування економіки в піке", - підкреслив старший консультант з рекрутингу Brain Source International Дмитро Шкурко,
Що стосується тенденції, коли в останній місяць роботодавці активніше починають підбирати кандидатів та форумвати кадровий резерв на осінь, то вона поки не спостерігається. Роботодавці все ще чекають стабілізації ситуації в країні. Інна Духота додала, що говорити про кадровий резерв поки не доводиться у зв'язку зі складністю в прогнозуванні розвитку економіко-політичної ситуації в країні. Основна кількість проектів в роботі - це заміна існуючих співробітників, обов'язки яких не представляється можливим розділити між їхніми колишніми колегами.
Восени роботи буде більше
Згідно з даними кадрового порталу HeadHunter Україна, ситуація на ринку праці в липні дещо вирівнялася. У другому літньому місяці можна було спостерігати позитивну динаміку - вакансій пропонували на 7% більше, ніж у попередньому місяці. Кількість пропозицій роботи в липні, по суті, зрівнялася з кількістю вакансій в травні. Таким чином, після значного червневого падіння ситуація на ринку починає дещо поліпшуватися.
За слова аналітиків HeadHunter Україна, активного збільшення кількості резюме на ринку праці не відбувається - статистика показує зростання 6% порівняно з червнем. Це нормальний річний показник зростання кількості резюме на ринку праці, що дозволяє говорити про те, що яскравих спалахів безробіття або скорочень серед офісних працівників поки не спостерігається.
У той же час Інна Духота прогнозує, що вакансій до вересня стане більше, що пов'язано, швидше, із закінченням літнього періоду відпусток, ніж зі збільшенням оборотів компаній або збільшенням обсягу бізнесу.
"Зараз має сенс починати пошук роботи до пожвавлення, це дасть можливість розглянути ті вакансії, які відкрилися в літній період. У кожному разі, роботодавці не поспішають приймати рішення влітку, тому цей пошук може плавно перейти в осінній, з більш жвавим ринком і надасть шанс визначиться з найкращим пропозицією", - говорить Дмитро Шкурко.
До того ж, як зазначає експерт, серпень взагалі відпускний місяць, і хоча цього року багато людей з фінансових міркувань пожертвували відпочинком, активніше виходити на ринок праці з новими вакансіями роботодавці не будуть. Звичайно ж, є плановий набір і закриття вакансій, але це, як правило, відноситься до найму "синіх комірців".
Сім разів відміряй
Близько 70% претендентів, які працевлаштовані і мають стабільний дохід, "сто разів відміряють, перш ніж раз відріжуть", і приймуть рішення переходити на нове місце роботи. Хоча така статистика частково компенсується кількістю "вільного" персоналу на ринку праці.
"Тому якщо у Вас є робота, яка приносить стабільний дохід і задоволення, з активним пошуком нового місця роботи варто почекати. Хоча відмовлятися від розгляду цікавих для Вас пропозицій все ж не варто, оскільки хороша пропозиція виникає не так часто", - радить Інна Духота .
Біженці з Сходу
За словами експертів, сьогодні доводиться мати справу вже не просто з трудовою міграцією, а біженцями з нестабільних регіонів. Внутрішні мігранти та переселенці вносять додаткове навантаження на ринок праці центральних і західних регіонів України, що впливає на рівень безробіття. Сьогодні це серйозний виклик для державних служб щодо забезпечення таких людей роботою на місцях.
Уже у вересні біженці можуть вплинути на ринок праці, якщо ситуація на Сході не стабілізується. "У людей вичерпуються заощадження, допомога волонтерів теж не безмежна (про допомогу держави варто говорити дуже стримано), надії на швидке повернення в рідні краї не реалізуються, значить переселенці будуть активніше виходити на ринок праці в нових регіонах. Це тенденція вже почала проявлятися в серпні", - розповідає Дмитро Шкурко.

www.ubr.ua

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад